Kediler Neden “Kedi Otu” Karşısında Çılgın Atarlar?

Kediler Neden “Kedi Otu” Karşısında Çılgın Atarlar?

Efendim nedir bu kedi otu? Bütün gün uyuyan kedi Muazzez’e bile taklalar attıran, koca popolu kedi Tonguç’u duvarlara zıplatan?

Nedir efendim bu kedilerin bayıldığı, onlara şifa niyetinde olan kedi otları?

Buyursunlar…

Kediler hakkındaki yanlış bilgilerden biri de kedilerin sadece hayvansal gıda yedikleridir. Çünkü kediler de ara sıra bitkisel gıda da yemek isterler.
kedi-otu-patiliyo-1

Zeytin, haşlanmış ya da kızarmış patates pek çok kedinin kolay kolay hayır diyemediği yiyeceklerdendir.

Ama asıl olarak ihtiyaç duydukları bitki, kedi otudur.
kedi-otu-patiliyo-2

Çimenlik bir sahaya çıktıklarında onları temiz bir kedi otu bulmak için çimenliğin her köşesini dikkatlice koklarken görebilirsiniz. Kediler neden buna ihtiyaç duyar ? Birincisi bünyeleri için ihtiyaç duydukları bazı mineraller sadece kedi otunda bulunur. Diğer yandan kürklerini temizlerken yuttukları tüy topaklarından kurtulabilmek için kedi otuna ihtiyaçları vardır.
Dışarı çıkabilen ya da bahçede gezinme lüksüne sahip kediler kedi otu ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirken, dışarı çıkamayan kediler kedi otu arayışlarını ev bitkilerine yönlendirirler. Bu ev sahibi için de kediler için de çeşitli sorunlar yaratabilir.

Ev bitkileri yemesi sebebi ile kedilerin zehirlenmesi veya ev bitkilerinin yapraklarının parçalanması bu sorunların başında gelir. Gerçekten de kedi otu bulamayan ev kedileri evdeki saksılardan uzak duramazlar, ama ev ortamında çok sıkça yetiştirilen sarmaşık, kaktüs, asma, siklamen, difenbahya, zambak, lale kediler için ciddi zehirler içeren ev bitkilerdir. Aynı şekilde böğürtlen, avakado, mantar, soğan, domates gibi sebzeler de kediler için zehirlidir.

Kedilerin, doğada avlanırken yedikleri hayvanların önemlice bir bölümü çekirge, kelebek gibi otobur hayvanlardır. Otobur hayvanlar kediler için çok tehlikeli olabilirler. Zira otobur hayvanların yemiş oldukları midelerindeki bitkiler kediler için çok tehlikeli olabilir. Kedilerin zehirlenme vakalarının sebepleri arasında yedikleri otobur hayvanların midelerindeki bitki parçacıkları önemli bir yer tutar.

kedi-otu-patiliyo-3

Ne var ki, buğday, çavdar ve yulaf otları kedilerin tercih ettiği, zararsız otlardır. Ama fazla yenmesi halinde kedilerde rahatsızlık yaratır. Kedi otları, protein, karbonhidrat, vitamin
(A, B-17), çeşitli enzimler, oksijen ve klorofil içerir. Sadece bitki hücrelerinde bulunan klorofil kedilerin nefesini açar. Kedi otu aynı zamanda hazımsızlık çeken, kabız olan kediler için de faydalıdır.

Kedi otunu büyük marketlerde ya da veterinerinizde bulabileceğiniz gibi biraz uğraşla siz de yetiştirebilirsiniz. Büyük marketlerden ya da veterinerinizden aldığınız kedi otları tohum halinde olup çimlendirilmesi gerekir. Çimlendirme işleminin nasıl yapılacağı mamüllerin üzerinde açıklamalı bir şekilde anlatılmaktadır. Öte yandan buğday, çavdar, yulaf tohumlarını siz de ev ortamında çimlendirerek kedi otu olarak kullanabilirsiniz. Çimlendirilen kedi otunun 4-5 cm. büyüklüğe gelmesi gerekir. Mümkün ise kedi otunu bir saksı yerine küçük bir kap içinde yetiştirmeye çalışın. Hem kedinizin ulaşması ve yemesi açısından kolaylık sağlarsınız hem de geniş saksının eşelenmesi ile ortaya çıkan kirli tablodan böylelikle kurtulmuş olursunuz.
Kediler bazen maydanoza da ilgi gösterebilirler. Maydanoz kediler için zararlı olmayan bitkilerdendir. Kedi otu yerine de kullanılabilir.

kedi-otu-patiliyo-4

 

Kedi otu yiyen kedilerin bir kısmı yemenin ardından kısa bir süre sonra kusabilirler. Böylelikle yutmuş oldukları kedi tüyleri ya da topaklarından kurtulurlar. Ama fazla yediklerinde de rahatsızlanabilirler. Çünkü kedi otlarının kenarlarındaki maddeler kedilerin midesini rahatsız edici özelliktedir. Kuru mamalarının bir kısmı kedi topaklarını önleyici katkılar içerse de kedinizi taze ve lezzetli kedi otundan mahrum etmemelisiniz.

Yani kediler bu otu kokladıklarında onlara şifa vereceğini bilip, rahatlarlar, kendilerinden geçerler. Ama bazı kediler de kedi otunu pek iplemez. Umursamaz bile… Sonuçta kedi bu, kedisel düşünce tarzlarıyla neler düşündüklerini kestiremeyiz.





Pinterest'de Paylaş