Kedilerde Sık Karşılaşılan Zehirlenme Vakaları Ve Belirtileri

Kedilerde Sık Karşılaşılan Zehirlenme Vakaları Ve Belirtileri

Kedi dostlarımıza bayılıyoruz. Birlikte yaşamayı da çok seviyoruz. Ancak birlikte yaşarken dikkat etmemiz gereken şeyler olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu listenin ilk sıralarında ise kedilerde zehirlenme vakaları geliyor. Evde yaşayan kediler için zehirlenme vakalarının nedeni dikkatsizlik ya da zararlı olduğunu bilmemezlik. Tam da bu yüzden dostlarımızın sağlığını korumak için kedilerde sık karşılaşılan zehirlenme nedenlerini bir araya topladık. Öğrenelim efendim:

Pire tozu/damlası

Kedilerde en sık karşılaşılan zehirlenmelerin başında yanlış yapılan pire tedavisi geliyor. Fazla uygulanan ve kontrol edilmeyen pire tozları ya da kedinin ulaşabileceği yere yapılmış pire damlaları pek çok kedinin ölümüne yol açabiliyor maalesef. İçerisinde bulunan kimyasallar ve zehirler, özellikle küçük kedileri çok çabuk etkileyebiliyor. Pire tedavisinin veteriner kontrolünde yapılması bu açıdan çok önemli. Daha ayrıntılı bilgi için pire tedavisi ile ilgili olan özel haberimizi okuyabilirsiniz.

Alkollü içecekler

Özellikle sokakta yaşayan kediler bu zehirlenme vakasının başını çekiyor. Hayvanlara, “komik” olduğunu düşünülerek verilen alkollü içecekler dostlarımızın zehirlenmesine ve çoğu zaman ölmesine yol açıyor. Ev ortamında ise yanlışlıkla verilen, ortada unutulan bu içecekler kediler için çok tehlikeli. Bazen alkol kokusunun yoğun olduğu ortamda bile alkol zehirlenmesi geçirebiliyor küçük dostlarımız.

Ev bitkileri

Kedilerin aynı zamanda çim yediklerini, kedi otuna karşı dayanılmaz bir ilgi duyduklarını biliyoruz. Ama evimizde saksıda yetişen bitkilerin çoğunun onlar için aslında zehirli etkisini olduğunu biliyor muyuz? Difenbahia, aşk sarmaşığı, incir yaprağı, karanfil, fil kulağı, Atatürk çiçeği, fulya, gündüz sefası, zambak, soğan, mısır, at kestanesi, güzelavratotu, sıklamen, çuha, Hint keneviri, yüksük otu, sardunya, bazı kaktüs çeşitleri, aloe vera, şeftali çekirdeği ve yaprağı, boncuk fasulye, kasırga otu, bazı sarmaşık türleri diye uzayan bir liste kediler için son derece zehirli. Evinize bitki almadan önce veterinize danışmanızda yarar var.

Şekerli/Tatlı yiyecekler

Kedilerde doğuştan şeker hastalığı olduğu bilgisini pek çok veteriner onaylıyor. Bu yüzden şekerli yiyecekler dostlarımızı zehirleyebiliyor. Ayrıca karaciğerlerini yoruyor ve körlüğe neden olabiliyor. En zararlı tatlıların başında ise çikolata geliyor. Kakaonun içerisinde bulunan teobromin ve kafein kedilerin zehirlenmesine yol açıyor.

Ev yemekleri

Bizim yemek alışkanlıklarımız ile kedilerin yemek alışkanlıkları arasında çok büyük bir fark var. Hem sindirim sistemlerimiz hem de yediğimiz besinlerin vucüdumuza geri dönüşü aynı değil. Mama yerine evde kendimiz yemek pişirmeyi tercih edebiliriz elbette. İçerisinde ne olduğunu bilerek güvendiğimiz sağlıklı besinler elde edebiliriz. Ancak bu noktada dikkat etmemiz gereken pek çok şey var. Yağ, tuz gibi yemeklerimizin başlıca vazgeçilmezleri kediler için bir hayli zararlı. Kendi yediğimiz pek çok şeyi kediler sindiremiyor, pek çok malzeme ise onları zehirleyebiliyor. Soğan, sarımsak bunların başında geliyor. Kedinize ev yemekleri veriyorsanız, içinde onun için zararlı olan malzemelerin bulunmadığı yemekleri vermeniz ve ona zararlı olan şeylerin listesini çıkararak buna özen göstermeniz gerekiyor.

Bozulmuş yiyecekler

İnsanlarda olduğu gibi bozulmuş yiyecekler dostlarımız açısından da toksit etkisi yaratıyor. Özellikle et ürünlerinde kedinize vereceğiniz yiyeceklerin bozulmamış olmasına dikkat etmelisiniz çünkü bozulmuş yiyeceklerde bulunan bakterilerin onları bize oranla daha fazla etkiliyor.

Bu noktada bozulmuş yemek artıklarınızı sokaklardaki dostlarımızı da düşünerek sıkıca kapatıp atmanızı öneriyoruz. Aç olan dostlarımız bozuk yemekleri ayırt etme konusunda evde yaşanlar kadar hassas değil.

Temizlik malzemeleri

Doğal olarak evimizi temiz tutuyoruz. Tutuyoruz da kullandığımız pek çok ürün hem bize hem de dostlarımıza çok zararlı. Özellikle kendileri yalayarak temizleyen ve ev içerisinde yerlerde haliyle bizden daha fazla zaman geçiren dostlarımız için kulladığımız temizlik malzemeleri büyük tehlike arz ediyor. Temizlik yapılan ortamlardan kedinizi uzak tutmalı, temizlik malzemelerinizi kapalı ve ulaşamayacağı bir alanda saklamalı, mümkünse oranını az tutmalı ya da zehirli etkisi olmayan doğal yöntemler geliştirmelisiniz.

İlaçlar

İlaçlar kesinlikle veteriner hekimin önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. Kedinizin bir hastalığı ya da şikayeti olduğunu düşünüyorsanız evde bulunan ilaçlardan ona kesinlikle vermemelisiniz. Veterinerinizle görüşüp onun uygun gördüğü tedaviyi uygulamalısınız. İnsanlar için üretilen ilaçların veterinerler tarafından kedi dostlarımıza verilebildiği doğrudur ancak içerisindeki hangi maddenin zararlı olduğunu biz bilemeyiz. Bu nedenle nasıl kendimiz ilaç kullanmadan önce doktora danışmalıysak kedimiz için de aynı şeyi yapmalıyız. Yanlış ilaç kullanımı da kediler için ölümcül sonuçlar doğurmaktadır.

Arı sokması

İnternette burnu vs. şişen kedi fotoğrafları görmüşüzdür hepimiz. Ancak biliyor muydunuz arı sokmaları dostlarımız açısından zehirli olabiliyor. Arının soktuğu yere bağlı olarak enfeksiyon, solunum darlığı sonucu boğulma yaşabiliyor. Birden fazla arının sokması ise başlı başına zehirli bir faktör olabiliyor. Kedinizi arı soktuğunda bir veteriner hekime danışmanızda fayda var.

Zehirlenme nasıl belirtileri nelerdir?

Zehirlenme belirtileri alınan zehir türüne göre farklılık gösterir. Başlıca belirtiler şunlardır:

Sindirim sistemine ait belirtiler: Ağızdan salya akması, iştah kaybı, kusma ve ishal, ağızdan köpük gelmesi, karın ağrısı

Nörolojik belirtiler: Saklanma, aşırı uyarılma, koordinasyan bozukluğu, titremeler, epileptik ataklar, uyuşukluk veya koma, seğirme

Solunum sistemine ait belirtiler: Öksürme, hapşırma veya zor nefes alma

Deri problemleri: Deride kızarıklık, yangısal lezyonlar veya şişme

Karaciğer yetmezliği şekillenirse, iştah kaybı, kusma, dehidrasyon, kötü ağız kokusu ve salyada artış, sarılık ve kilo kaybı

Böbrek yetmezliğinde yine iştahsızlık su içmede ve idrara çıkmada artış, kilo kaybı

Bazı toksinler birden fazla organ sistemini etkilerken tüm bu belirtilerin kombinasyonu şeklinde şikayetler oluşabilir. Şunu unutmamak gerekir; zehirlenmelerin çoğu ani belirtilere yol açarken, kronik, gecikmiş intoksikasyonlar da az da olsa görülmektedir.

Kedinizin zehirlendiğinden şüpheleniyorsanız acilen bir veteriner hekime başvurmalısınız. Zehirlenme sonucu ölümler ani olmayabilir. İlk gün zehirlenme belirtileri gösterip bir sonraki gün göstermemesi iyileşmiş olduğu anlamına gelmez. Kediniz zehirleyici bir madde tükettiyse ya da bundan şüphe duyuyorsanız veya halsizlik gibi normalde sergilediğinden başka davranışlar sergilemeye başladıysa acilen veteriner hekime danışmalı gerekirse önerisine göre uzak bir yerdeyse klinik önereceği ilkyardımı kedinize siz uygulamalısınız.

 





Pinterest'de Paylaş