Kedilere Pis Diyenlere İnat Onların Pırıl Pırıl Olduklarının 8 Anatomik Nedeni

Kedilere Pis Diyenlere İnat Onların Pırıl Pırıl Olduklarının 8 Anatomik Nedeni

Yetişkin kediler günlerinin yarısını, kendilerini ve kedi arkadaşlarını temizleyerek geçirirler. Bu onlar için baya önemlidir. Bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Farklı temizlik enstrümanları kullanırlar. Bu yazımızda kedilerin, zaman ayırdığı bu önemli aktivitenin nedenlerini ve nasıllarını işleyeceğiz.

1. Dilleri

kediler-nasil-temizlenir-patiliyo-1
Kedilerin dillerinde onlarca papillae denilen kabarcıklardan bulunur. Kediniz kendini yaladığında; tozları temizlemenin yanında, dökülen tüylere de ulaşırlar.

2. Ön patileri

kediler-nasil-temizlenir-patiliyo-2
Kediler patilerinin içini yalarlar. Bu davranıştan sonra patilerini, kulaklarına ve yüzlerine sürerler. Bunun sebebi, dilleri ile ulaşamadıkları noktalara farklı araçlarla ulaşmalarındandır.

3. Dişler

kediler-nasil-temizlenir-patiliyo-3
Kediler dişlerini; pire ve keneleri derilerinden atmak için kullanırlar. Derilerinden attıktan sonra dilleri ile tam temizliği sağlarlar. Kediler dişleriyle, tırnaklarının da uzamasını kontrol ederler. Yıpranmış pençeleri çiğneyerek, yeni ve daha keskin olanlar için yer açarlar.

4. Öncelikli olan temizlik

kediler-nasil-temizlenir-patiliyo-4
Sadece kediler değil tüm yırtıcılar, vücutlarındaki temizliğe önem verirler. Koku duyuları yüksek olduğu için; yaptıkları bu temizlik, başka avcılara karşı koku yaymamak için de bir önlemdir.

5. Deri ve kürk sağlığı

kediler-nasil-temizlenir-patiliyo-5
Yapılan temizlik, kedinin derisi ve tüyleri için doğal yağlarla bezeli bir terapi gibidir. Bu temizlik onları sağlıklı ve formda tutar. Ayrıca bu yağlar rutubete ve soğuğa karşı da koruma sağlar.

6. Arkadaşlık

kediler-nasil-temizlenir-patiliyo-6
5 haftalık olduklarında kediler birbirlerini temizlemeye başlarlar. Çok erken yaşlardan itibaren birbirlerini temizlemek, arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirir. Yetişkin olduklarında bile edindikleri bu davranış, evde arkadaşları varsa devam eder.

7. Rahatlama

kediler-nasil-temizlenir-patiliyo-7
Kedinizin kendisini temizlemesi, onun için bir rahatlama atmosferi oluşturur. Bunun adı yerdeğiştirme davranışıdır. Bu davranış kedinizin zerafetini artırır ve oluşan özgüven ile rahatlamasını sağlar.

8. Ve ferahlama…

kediler-nasil-temizlenir-patiliyo-8
Kedilerin patilerinde ter bezleri bulunur. Bizim gibi çok sıcak olduğunda terlemezler. Kendilerini temizlerken yaydıkları salya, çok sıcak havalarda rahatlamalarını sağlar.





Pinterest'de Paylaş