Kedilerin Minik Kalpleri Hakkında 7 Önemli Veteriner Bilgisi
Kalp kan dolaşım sisteminin merkez organıdır. Kalbin görevi vücuda kan pompalamaktır. Oksijen ve besin maddelerini, dokulara ulaştırmaktır. “Bunları biliyoruz” dediğinizi duyar gibiyim. Bu yazımızda belkide bilmediğiniz, ilginç 7 bilgiye değineceğiz.
1- Kedilerin kalpleri insanların ki gibi 4 odacıklıdır
Üst iki bölmeli kısmı kulakcık olarak tanımlanır. Alt iki bölmesi ise karıncık olarak tanımlanır. Kalp ortasında bir zar ile kalbi 4 bölmeye ayırır.
2- Veterinerlerin steteskop ile kedilerin kalbini dinlemesi çok önemli bir testtir
Kedilerdeki normal kalp ritmi 160’la 240 arasındadır. Bu rakam insanlarınkinden biraz daha hızlıdır. Kediler veteriner ziyaretlerinde gergin olurlar. Bu yüzden kalp ritimlerinin 200 civarı olması, bu gerginlikle de alakalı olabilir. Kalp ritmi normal olduğunda, kalp atışları kolayca duyulabilir.
3- Kalp hızı ve ritminin anomalileri çok yaygın değildir
Yaygın olan kalp anomalisi, steteskopla dinlendiğinde kalpten gelen uğuldamadır. Gelen bu ses kan akışının yaptığı türbulansın sesidir, bu sesle birlikte bir şeylerde sıkıntı yaşanıyor olabilir. Bu ses kedinizin fiziksel incelemesinde ortaya çıkıyorsa, başka incelemeler için de bir delil olabilir.
4- İyi dinlenirse bir şeyler çıkabilir
Veteriner için sadece dinleyerek bir kanaate varmak, elbette çok zordur. Bazı sesler kedinizin psikolojisinden kaynaklanabilir, bazıları ise patolojik olabilir. Psikolojik olan sesler; stres, endişe, ağrı ya da ateşten kaynaklanabilir. Patolojik olanlar ise ekokardiyografi ile belirlenir.
5- Ekokardiyografi en iyi performansı, veteriner olan kardiyologlar ile elde edilir
Özellikle kediler ve köpekler konusunda uzmanlaşmış veterinerler bulunmaktadır. Bu konuda uzman kardiyaloglar; köpeklerin kalp zarlarının ne kadar ince olduğunu, kan akışının nasıl olması gerektiğini ve kalbin ne kadar güçlü olması gerektiğini bilirler. Kendi deneyimini ve gerekli aletleri kullanarak, konusunda uzman kardiyaloglar, düzgün sonuçlara ulaşabilirler.
6- Kedilerde en yaygın teşhis konulan hastalık hipertrofik kardiyomiyopatidir
Kardiyomiyopatiden sıkıntı çeken kedilerin, kalp zarları incelmektedir. Kalp odacıkları içinde, en fazla sol karıncık etkilenir. Bu durumda kanı taşıma oranında ve kan aktarımında sıkıntılar oluşacaktır. Sonunda kaslar çökmeye başlayacak ve kalp yetmezliği baş gösterecektir.
7- Çeşitli ilaçlar gereklidir
HCM teşhisi konan kediler, süreci yavaşlatmak için yeterince ilaç yardımı almalıdır. Bir çok kedi, teşhis konulduğu halde bir çok yıl sıkıntısız bir şekilde yaşayabilir. Kalp yetmezliği olmadan, başka rahatsızlıklar da gelişebilir. Süreçler ne olursa olsun, herhangi bir sıkıntı içinde, acilen konunun uzmanı veterinerinize başvurmalısınız.
0 Yorum