Kedinizle Nasıl Konuşabilirsiniz?

Kedinizle Nasıl Konuşabilirsiniz?

Kedilerle konuşmak ve onlarla iletişim kurmak, kediyi eğitmenin ve onunla duygusal bir bağ kurmanın çok önemli bir yoludur. Kedinin evcilleşmesinde onun sadece ödül ve mama gibi ifadeleri anlaması değil, aynı zamanda gel, git, dışarı, aşağı ve hayır gibi ifadeleri anlaması da önemli bir noktadır. Kediler dünyasında bilinen bir gerçek şudur: rahatsız edilme dışında kediler diğer kediler ile çok nadir iletişim kurar, onların asıl iletişimi insanlarladır.
Bu iletişimi kurarken de koku ve ses dışında, yüz ifadeleri, kuyruk hareketleri, kulak hareketleri ve başka vücut hareketleri farklı anlamlar taşımaktadır. Kısaca kediler miyavlasalar da asıl beden dilleri ile konuşurlar. Evcil bir kedi zamanla hangi seslere nasıl tepki vereceğini anlamaya başlar ve sahiplerinden bazı taleplerde bulunur. İşte bu noktada kedilerin insanları anladığı kadar, insanların da kedileri anlaması önemli olmaktadır.
Bu durumda kedinin bir yandan sesindeki tonlamaya bir yandan da hareketlerine dikkat ederek kedinin ne yapmak istediği veya sahibinden ne beklediği anlaşılabilir. Miyavlamasının kısa olması, uzun olması, yüksek sesle veya alçak sesle olması, bitkin veya canlı olması, hep ayrı anlamlar taşır. Aynı şekilde kuyruğunu havaya dikmesi veya ucunu kıvırması, kuyruğunu seğirtmesi veya endişeli veya heyecanlı sallaması, tüylerinin dik ama kuyruğunun aşağıda olması, ya da kuyruğunun aşağıda ve arkada gizlenmiş olması hep farklı anlamlar taşır. Kuyruğun bu hareketleri kedinin mutlu, saldırgan, heyecanlı veya kormuş olduğunun ifadeleridir.
Örneğin gözler. Kedinin genişlemiş göz bebekleri, o anda korktuğunu ve saldırgan olabileceğini gösterebilir. Yavaşça açılıp kapanan gözleri ise sahibinden ilgi beklediğini gösterebilir.
Kedinin kafa hareketlerinin de ayrı anlamları vardır. Kulaklarını geriye yatıran kedi korku ve endişe duyuyor demektir. Aynı şekilde diliyle ağız kenarlarını yalaması da korku ve endişe duyduğunu gösterir. Başını sahibinin ayaklarına sürtmesi sahiplenme ihtiyacının ifadesidir.
İletişim iki yönlüdür. Bir yandan kedinin sahibini anlamaya çalışması bir yandan da sahibinin kediyi anlamaya çalışması. Bu iletişim karşılıklı kurulabildiği oranda karşılıklı bağlılık ve sevgi ortaya çıkar. Bu yüzden kediler ile iletişim kurarken sadece birşeyler söylemek değil aynı zamanda nasıl söylediğine dikkat etmek de önemlidir. Keza beden dilini de kullanarak kedi ile konuşmak gerekmektedir. Kısaca ses ve hareketlerde tutarlı olmak iyi bir iletişimin temel kuralıdır.
Ancak kediler ile ilgili bir gerçek daha var. Kedilerin insan sesini tanıdıkları biliniyor ama umursamadıkları zaman tepki vermekten kaçınıyorlar.




Pinterest'de Paylaş