Kış Aylarında Evcil Hayvanların Sağlığı ve Bakımı İçin Alınması Gereken 10 Önlem
Havaların iyiden iyiye bozup kışın tüm soğukluğuyla kendini hissettirdiği şu günlerde evcil hayvanlarımız için de birkaç ekstra şey yapmamız gerekebilir. Onlar bu aylarda neler yapar, nelere ihtiyaç duyar sizin için bu içeriğimizde derledik. Buyurun, kış aylarında evcil hayvanların sağlığı ve bakımı için yapmanız gerekenler…
1. İçeride yaşayan ve dışarı çıkmayan hayvanlar için sizi zorlayacak bir durum ortaya çıkmaz
Evinizin içinin sıcaklığı ve onlara sağladığınız yiyecek sayesinde içerideki hayvanlar sorunsuz bir şekilde kışı geçirebilirler.
2. Dışarıda yaşayan veya sık dışarı çıkan hayvanların yiyecek ihtiyaçları kış aylarında artar, onlara verdiğiniz miktarı artırmalısınız
3. Kış aylarında hem içeride hem de dışarıda yaşayan hayvanların tüy bakımlarına dikkat etmelisiniz
Özellikle uzun tüylü hayvanlar geçiş mevsimlerinde tüy döker bunun sebebi yaklaşan mevsime hazırlıktır. Yazları daha farklı ve ince dokuda kışları ise fazla katmanlı ve kalın yapıda tüyleri olur, bunun için gerekli taramayı yapmalısınız. Öte yandan kısa tüylü köpekler çok soğuk ve karlı havalarda üşürler, tüyleri onları soğuktan korumaz, gezdirirken ekstra önlem almalısınız. Buna karşın kediniz ya da köpeğinizin her ne kadar kalın ve koruyucu kürkü olsa da ıslandığında bütün koruyuculuğunu kaybedeceğini, hatta eksilere düşen sıcaklıklarda donmaya sebebiyet vereceğini unutmayın. Bu yüzden dışarı çıkan ya da dışarıda yaşayan evcil hayvanlarınızın tüylerini kuru tutmalısınız.
4. Dışarı çıkan köpeğinizi sıcak tutmaya özen göstermelisiniz
Tüy bakımı maddesinde de bahsettiğimiz gibi her zaman köpeklerin tüyleri onları soğuktan korumaya yetmez. Bilhassa kısa tüylü köpekler için önlem almalısınız. Dolaşmaya çıkarırken kısa tüylü köpeğinize bir kazak ya da koruyucu yağmurluk giydirebilirsiniz. Tıpkı bizler gibi onların da burun ve kulakları hassastır, donmaya en müsait uzuvlarıdır. Buraları korumaya özen göstermelisiniz.
5. Dışarı çıkan kedilerinizin de vücut sıcaklıklarını koruduğundan emin olmalısınız
Kedinize bir şey giydiremezsiniz. Fakat dışarıdan eve geldiğinde mutlaka patilerini, burnunu ve kulaklarını kontrol edin. Eğer fazla soğuksa mutlaka onu ısıtın. Mamasını eksik etmeyin.
6. Dışarıya çıkan evcil hayvanların korunması gereken bir diğer yeri de patileridir
Patiler kış aylarında karlı ve buz tutmuş zemin ile temas halindedir, tüysüz yumuşak deri kısmı kolaylıkla zarar görebilir ve tahriş olabilir. Bunun için kedi ve köpeklerin patileri dışarıdan eve gelindikten sonra kontrol edilmeli ve gerekirse bakım yapılmalı. Ayrıca onları gezdirirken mümkün mertebe buz tutmayan alanları seçmeye çalışın. Unutmadan, buzlanmayı önlemek için sokak ve caddelere dökülen tuzlar da dostunuzun patisini yakabilir dikkatli olun.
7. Kış aylarında evcil hayvanları soğuktan korumak için üretilen giysilere dikkat
Bu giysilerle evcil hayvanınızı başıboş dışarı salmamalısınız. Islandığında donmaya sebebiyet verebilir. İkinci tehlike ise bu giysilerin diğer hayvanlar tarafından çekiştirilmesi ya da kendisi sıkılıp çıkarmaya çalıştığı esnada çekiştirmesi boğulmaya sebebiyet verebilir. Son olarak bu tarz giysileri sadece evcil hayvanınız gerçekten ihtiyaç duyduğunda kullanın, sırf görüntü amaçlı gereksiz yere ona giysi giydirmeyin.
8. Dışarıda yaşayan kedileri soğuktan korumak için barınak yapabilirsiniz
Yaptığınız barınak hem onları soğuktan korumalı hem de su almamalı. Bunun için yukarıdaki anlatıma benzer bir barınak yapabilir ya da hazır üretilmiş olanlardan alıp birkaç ekleme ile yalıtımlı ve su geçirmez hale getirebilirsiniz. Bu barınaklar dışarıda beslediğiniz ama evinize girmeyi sevmeyen kedileriniz için evinizin önüne ya da sokak kedileri için parklara yerleştirilebilir. Evin içinde zemin kısıma koyduğunuz battaniye asla ıslak ve pis olmamalı, yoksa donma yapar bu sebeple sık sık bu kedi evi içini kontrol edip temizlemelisiniz.
9. Dışarıda yaşayan ve eve girmeyen köpekleriniz için de mutlaka onları soğuk ve kardan koruyacak bir barınak yapmalısınız
Tıpkı kediler gibi köpekler de soğuk ve kardan korunmak için barınağa ihtiyaç duyar. İçine rahatlıkla girebilecekleri boyutta olmasına ve zeminden hafif bir yükseltisi olmasına dikkat edin. Yine içeriye köpeğinizi ısıtmak için koyduğunuz malzeme temiz ve kuru olmalı, ıslak malzeme donacak ve köpeğinize zarar verecektir.
10. Ev dışında yaşayanların mama ve su ihtiyacını karşılamak çok önemlidir
Karşılaşılan en büyük sorun yiyecek ve suyun donmasıdır. Bunu önlemek için mama ve su kaplarının etrafını izole edin. Eskiden ahırlarda kullanılan lastik yönteminden faydalanabilirsiniz. Eski bir araba lastiğini alın, içine mama ve su kabını oturttuktan sonra ara kısımları taş ile doldurun. Bu hem izolasyon sağlar hem de gün içinde güneşten ısınan lastik ve taşlar gece suyun donmasını önler.
0 Yorum