Köpeğe Otur Komutu Nasıl Verilir ?

Köpeğe Otur Komutu Nasıl Verilir ?

Köpeğe otur komutu nasıl verilir? Köpeğime otur komutu nasıl verebilirim? Sorularınızın cevabını bu içeriğimizde derledik.

Köpek sahibi olan hayvanseverler için köpek eğitimi çok önemlidir. Temel eğitimler arasında yer alan oturmak, kalkmak gibi eğitimler için uygulayabileceğiniz iki temel yöntem vardır. Köpeğe otur komutu öğretmek için tasmalı ve tasmasız olmak üzere iki farklı yöntem kullanabilirsiniz.

Köpeğe otur komutu verebileceğiniz ilk eğitim olmanın yanında köpeğiniz ile aranızda oluşacak bağında güçlenmesini sağlayacaktır. Otur eğitimi ayrıca köpeğinizin size olan güvenini artıracağı için otur eğitimi verirken dikkatli olmalı ve köpeğiniz ile aranızda duygusal bir soğukluk olmasını önlemelisiniz.

Otur komutu için köpeğiniz yavru iken eğitim vermek sizin için avantaj oluşturacaktır.Kısa eğitim seansları ile yapabileceğiniz otur eğitiminde eğitim süresini uzun tutarsanız köpeğiniz sıkılabilir. Bu nedenle kısa seanslar halinde düzenleyeceğiniz otur komutu eğitimleri ile köpeğinizi sıkmadan kısa süre de eğitimi tamamlayabilirsiniz. Otur komutu için şu şekilde eğitim verebilirsiniz:

1) Öncelikle eğitim vereceğiniz alanda köpeğinizin kendisini güvende hissetmesini sağlamalısınız. Kendisini güvende hisseden köpek size daha kolay adapte olacak ve sizi daha kolay dinleyecektir.

2) Eğitim seansları için özel bir zaman belirlemeniz gerekmez. Gün içinde herhangi bir saati eğitim için ayırabilir ve köpeğinize şaşırtarak eğitimler verebilirsiniz.

3) Köpeğe Otur komutunu verdikten sonra oturmasını bekleyin. Köpeğiniz oturana kadar komutunuzu tekrar edin ve köpeğinizin oturmasını sağlayın. Köpeğiniz oturduktan sonra köpeğinize ödül olarak mama veya yiyecek bir şeyler verin. Bu sayede köpeğinizin zihninde sahibinin dediklerini yaptığında ödüllendireceği algısı oluşacak ve verdiğiniz tüm komutları yerine getirecektir.

4) Otur komutunu yerine getiren köpeğinize sevgi göstermeli ve komutu tekrarladığınızda yerine getirince ona sarılarak güveninizi belli etmelisiniz. Otur komutunu öğrenebilmesi için köpeğinizin de size güvenmesi gereklidir. Aksi durumda ne yaparsanız yapın komutu köpeğinize öğretemezsiniz.

Köpeğe otur komutu

5) Yavru bir köpeğe eğitim verirken otur komutunu takiben köpeğin poposu yere değdiği anda yapmanız gereken onu ödüllendirmektir. Bu ödül sistemi köpeğinizin psikolojik olarak size teslim olmasını sağlayacak bir yöntemdir.  Kuru mama veya oyuncak gibi somut ödüllerin yanında sevgi ödül olarak verildiğinde köpeğiniz tüm komutları yerine getirecektir. Burada dikkat edilmesi gereken otur komutunu aldıktan sonra poposunun yere değme noktasında ödül verilmesidir. Bu durum köpeğinizin sizin ne istediğinizi anlaması için önemlidir. Aksi durumda farklı bir komut verdiğinizde de oturma işlemini gerçekleştirebilir.

Köpeğe otur komutu

6) Otur komutu verdiğinizde köpeğiniz sizi dinlemiyorsa komutlarınızı tekrarlamalısınız. Komutu her tekrarladığınızda ondan yapmasını istediğiniz hareketi eliniz ile göstermeli ve anlamasını sağlamalısınız. Köpeklerde insanlar gibidir. Kimisi çok hızlı bir şekilde anlarken kimisi çok yavaş şekilde anlar. Bu nedenle köpeğinizin anlamasına yardımcı olacak şekilde hareketler ile ona yardımcı olmalısınız.

Köpeğe otur komutu

7) Köpeğiniz yavru bir köpek değilse ve yetişkin bir köpekse yapılması gereken tasmasız eğitim vermektir. Tasmasız eğitim verilirken yine köpeğinizin size güven duymasını sağlayacak şartları oluşturmalısınız. Güven konusunda sorun yaşamayacağınız bir alanda köpeğinize otur komutu verebilirsiniz.

Köpeğe otur komutu

8) Köpeğinize otur komutu verdikten sonra burnunu tutup havaya kaldırarak arkaya doğru eğin. Köpeğiniz  vücut dengesini kaybedip oturana kadar bu hareketi devam ettirin. Bu sayede köpeğiniz poposunun üzerine oturacaktır. Poposunun üzerine oturan köpeğinize ödül vererek bu hareketin normal bir hareket olduğunu gösterin. Ödül vererek köpeğinizin bu hareketi yaptığında yine ödül alacağı algısı oluşturmalısınız. Yetişkin köpeklerde komutlara uymama durumu oluşabilir. Bu durumda sert ses tonu ile otur komutu verip elinizde oturmasını sağlamalısınız. Bunu bir kaç defa tekrar ettiğinizde köpeğiniz otur komutuna karşı alışkanlık geliştirecektir.

Köpeğe otur komutu





Pinterest'de Paylaş