Köpeği Tıraş Ettirmek Zararlı mı?
Aslında bütün köpekler tıraş edilmekten fazla hoşlanmazlar. Bu onların psikolojisini negatif etkiler. Özellikle sıcaklar bastırınca köpek sahipleri bu konuda kararsız kalırlar. Ama baştan şu belirtmek gerekir ki, köpeklerin bundan hoşlanmaması boşuna değil. Köpekleri tıraş ettirmek, tüylerini kesmek, bazen onlara zarar verebilir. Aşağıda bu olumsuzlukları sıralamaya çalıştık:
Psikolojisi
Bir kere köpeklerin doğasında tıraş edilmek gibi bir olay yoktur. Böyle olduğu için bu işi algılamakta güçlük çekerler. Psikolojilerinin bozulması bu yüzdendir. Tıraş edilmiş bir köpek kendini çıplak hisseder ve garip gelebilir ama bu durumlarda saklanmayı tercih ederler. Bu şekilde daha mutsuz ve ürkek olurlar. Bu açıdan onların keyfi kaçırılmış olur.
Dış Özellikleri
Köpeklerin vücut doğası da insanlara benzer. Bugün güneşin zararlı ışınları insanların cildine nasıl zarar veriyorsa, köpeklerin cildi de tıraş sonrasında güneş ışınlarına daha fazla maruz kalır. Bu durum kesinlikle olmasa da bir kanser nedenidir. Tıraş edilmiş bir köpek uzun süre güneş altında kalırsa cilt kanserine yakalanma riski artar. Sadece bu risk bile köpeklerin tıraş edilmemesi için yeterlidir.
Sağlık
İnsanlar arasında genel bir kanı var. Tüyleri kesilen köpekler serinlemiş olur. Bu düşünce temelinden yanlıştır. Tüyleri kesilen köpek serinlemez, aksine başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Çünkü köpeklerin tüyleri, onları hem soğuktan hem de sıcaktan koruyan bir özelliktedir. Onların cildinin hava ile temasını izole eder ve köpeği korur. Köpeklerin bir kısmı mevsim geçişlerinde tüy döker ve yeni tüyler edinir. Bu şekilde yaz kış tüyleri sayesinde köpekler, vücut ısılarını belli bir düzeyde tutmuş olur. Tıraş edilen bir köpek, sıcağın etkisine karşı tamamen korunmasız bırakılmış olur. Bu da onların sağlıklarını bozar.
Tüy Sorunu
Ancak köpeklerin tüyleri hiç kesilmez demek yanlış olur. Bazı çok özel durumlarda köpeklerin tüylerinin kesilmesi zorunlu olabilir. Örneğin tüyler düğüm olmuşsa, yani taranarak açılması imkansız hale gelmişse, tüyler başka türlü temizlenemeyeceği için kesilmesi gerekebilir. Aslında köpeğin bu duruma düşmemesi için tüylerinin düzenli taranması gerekir. Bu yapılmazsa tüyler tıraş edilir ama köpek yukarıda açıklanan risklere marız bırakılmış olur.
Hastalık
Bir de bir hastalık yüzünden tedavi amaçlı olarak köpeğin tıraş edilmesi gerekebilir. Bu da ancak bölgesel olarak yapılmalıdır. Örneğin köpeğin bir yarası tedavi edilecekse veya bir ameliyat geçirecekse sadece o bölge tıraş edilmelidir.
Kısaca zorunlu durumlar dışında köpeğin tüylerini kesmek doğru bir davranış değildir ve veterinerler de bunu önermezler.
0 Yorum