Köpeklerde Burun Tıkanıklığı Giderme?

Köpeklerde Burun Tıkanıklığı Giderme?

Köpeklerde burun tıkanıklığı hastalık oluşması, üst solunum yolu enfeksiyonlarının baş göstermesi,  burun içine cisim kaçması, mukus sıvısının yeterli salgılanmaması gibi bir çok etkenden dolayı oluşabilir. Bu durumda köpeğinizin canını yakmadan daha rahat nefes almasını sağlamak için yapmanız gereken veterinere götürmek ve tedavi ettirmektir. Veterinere ulaşmakta güçlük çekiyorsanız burun tıkanıklığına yol açan etkenlere göre farklı yollar izlemelisiniz. Sürekli olarak hareket halinde olan köpekler burunları tıkandığında yeterli oksijeni alamayacakları için zorlanacak ve akciğerlerini de zorlayacaklardır. Bu nedenle köpeklerinizin sağlığına dikkat etmeli, burun tıkanıklığı olması halinde şu yöntemleri uygulamalısınız.

1. Köpeğinizin burnu bulaşıcı bir hastalık yüzünden tıkanmış ise yapılması gereken en yakın veterinere götürmektir. Bulaşıcı hastalıklarda oluşan tıkanıklık ciddi riskler doğuracağı için hiç zaman kaybetmeden bir veteriner hekim bulmalısınız.

2. Köpeğinizin burun içinde naza tümörlerden biri oluşmuş ise ve bu tümör köpeğinizin burnunu tıkayacak büyüklüğe gelmiş ise yapılması gereken cerrahi işlemler vardır. Bu durumda köpeğinizi hayvan hastanesine götürmeli  tedavi olmasını sağlamalısınız. Cerrahi operasyon dışında  köpeğinizin sağlığı için farklı bir işlem yapmamalısınız.

3. Köpeğinizin burnuna bir cisim kaçmışsa ve burun tıkanıklığı oluşturmuş ise yapılması gereken burum vakum biberonu ile cismin burundan çıkarılmasıdır. Eğer burun vakum biberonu ile bu işlemi yapamıyorsanız yine köpeğinizi  veterinere götürmeli ve tecrübeli veterinerin köpeğinizin burnuna kaçan cismi çıkarmasını sağlamalısınız.

4. Köpeklerde burun tıkanması tedavisinin bir diğer yöntemi de köpeğinizi virüs ve bakteri gibi zararlı etkenlerin yoğun olarak bulunduğu alanlara çıkarmamaktır. Eğer köpeğiniz bu alanlarda bakteri barındıran bir besin bulup yerse veya virüslere yakalanırsa burun tıkanıklığı oluşacaktır.  Bu durumda köpeğinizin sağlığını riske atmış olursunuz.

Köpeklerde burun tıkanıklığının yoğun olarak iki sebebi vardır. Bu sebeplerden biri üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmış olması bir diğeri de  burnuna bir cisim kaçmış olmasıdır. Bu iki sebep dışında oluşan burun tıkanıklığını siz çözemezsiniz. Yapmanız gereken hemen bir veteriner hekime başvurmaktır. Bu sebeplerden dolayı oluşan burun tıkanıklığında burun içine kaçan cismi çıkarabilir veya veteriner hekime götürerek çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Üst solunum yolu rahatsızlıklarında ise köpeğinizin rahat nefes almasını sağlamak için veterinerin vereceği mentollü kremleri burun diplerine sürmeli ve burun tıkanıklığının ortadan kalkmasını sağlamalısınız. Köpeklerde burun tıkanıklığıoluşması halinde   özel olarak satılan burun kremlerinden alabilir ve burun iç çeperlerine sürerek köpeğinizin rahatsızlığı boyunca rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz.





Pinterest'de Paylaş