Muhabbet Kuşunu Elimize Nasıl Alıştırırız?

Muhabbet Kuşunu Elimize Nasıl Alıştırırız?

Muhabbet kuşunu elimize nasıl alıştırırız? Neler yapmak gerekir? Tüm sorunun cevapları burada…
Evlerde yaygın bir şekilde beslenen evcil hayvanlardan birisi de muhabbet kuşlarıdır. Güzel ötüşleri de nadir de olsa bazı kelimeleri tekrar etmeleriyle bilinen bu kuşlar her ne kadar insanlara alışkın olsa da en ufak bir hareketinizde ürkerek sizden uzaklaşabilmektedir. Bu nedenle muhabbet kuşlarını ele alıştırmadan önce size alışması için uyulması gereken bazı kurallar vardır.
Muhabbet Kuşlarının Ele Alışması İçin Uyulması Gereken Kurallar
Muhabbet kuşunuzla aranızda güçlü bir bağ olmasını istiyorsanız öncelikle elinize alışması yönünde onu teşvik etmelisiniz. Aşağıda belirttiğimiz konulara dikkat ederek kuşun size alışarak omzunuza ve elinize çıkmasını sağlayabilirsiniz.


1. Güvenini Kazanın



Muhabbet kuşunu ilk aldığınızda sizden sürekli olarak kaçsa da ona yem ve su verdiğiniz için birkaç gün geçtikten sonra yavaş yavaş varlığınızı kabullenmeye başlar. Bu süreçten sonra kuşu rahatsız etmeden kafesin kapağını açın ve elinizi yavaşça içeriye koyun. Elinizi kafesin tabanın bekletin. Bu aşamada kuş kafesin çeşitli bölümlerine hızlı bir şekilde uçarak hareketlenebilir. Bu noktada sizin soğuk kanlı davranmanız onun daha çok korkmasını önleyecektir. Onunla alçak bir ses tonuyla konuşarak iletişim kurmaya çalışmanız onun biraz sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bu işlemi günde 3 kez ve her seferinde en az 10 dakika olmak üzere düzenli şekilde yapın. Bir süre sonra kuş bu duruma alışacağı için eliniz kafesin içerisindeyken korkmayacaktır.

2. Elinizi Muhabbet Kuşunuza Yaklaştırın




Güven aşaması tamamlandıktan sonra elinizi muhabbet kuşunuza daha yakın konumlarda tutun ve gün geçtikçe mesafeyi azaltın. Biraz alışmaya başladıktan sonra da ilk önce ayağına dokunarak tepkisini ölçün. Eğer bunu yaptığınızda sizde bir iki adım uzaklaşırsa size alışıyor demektir. Ancak korkarak kafesin içinde hızlı bir şekilde uçuyorsa bu durumda güven kazanma aşamasına geri dönmeniz gerekir.
Avucunuza Onun Seveceği Yemlerden Koyarak Beslemeye Çalışın
Bu aşamada büyük bir sabır göstermeniz gerekebilir. Çünkü kuşunuz ilk başlarda çekingen davranacağı için elinize yaklaşmayacaktır. Ancak bir süre sonra karnı acıkınca elinize gelerek yemlerden yemeye başlayacaktır.

3. İşaret Parmağınızı Tünek Gibi Kullanın



Muhabbet kuşunuzu elinizle beslemeye alıştırdıktan sonra onu hafif ittirerek elinize çıkması yönünden teşvik edebilirsiniz. Bu esnada işaret parmağınızı tünek şekline getirerek onun parmağınızın üzerine çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer bu aşamaları başarılı bir şekilde tamamladıysanız muhabbet kuşunuz artık elinize alışmış demektir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konu onun korkup kaçmaması için ani hareketler yapmaktan kaçınmaktır. Bu uygulamayı günde 3-4 kez tekrarlayarak onun sizinle daha yakın bir bağ kurmasını sağlayabilirsiniz.

4. Onu Ödüllendirin



Kuşunuz parmağınıza çıkmaya başladıktan sonra ona bir miktar yem ya da sevdiği besinlerden vererek ödüllendirmeniz onun bu eylemi sık sık yapmasını sağlar.
Kafes İçinde Onu Gezdirin
Muhabbet kuşunuz elinize çıkmaya başladıktan sonra onu parmağınızın üzerindeyken tünekler arasında gezdirin. Ayrıca bu esnada parmağınıza çıkarken çık komutunu ve inerken de in komutunu söyleyerek onun sözlü olarak da hareket etmesini sağlarsınız.
Bunların yanında muhabbet kuşunuzun omzunuza, kafanıza ya da kolunuza konmasına izin vermeniz onun size olan güvenini daha da arttıracaktır. Ayrıca belirli aralıklarla kafesinden çıkararak evin içerisinde de gezdirebilirsiniz. Ancak bunu yaparken bütün kapıların ve camların kapalı olduğundan emin olmalısınız. Küçük çocuklar kuşu sıkarak ona zarar verebileceği için bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Aynı şekilde evinizde muhabbet kuşunun dışında kedi ya da kopek besliyorsanız kesinlikle onların aynı ortamda bulunmasına izin vermeyin. Ayrıca muhabbet kuşları avuç içinde tutulduklarında strese girebildikleri için bu davranışı yapmaktan da kaçının.
 




Pinterest'de Paylaş