Öğrenelim: Muhabbet Kuşlarının Çiftleşme İsteği Nasıl Anlaşılır?

Öğrenelim: Muhabbet Kuşlarının Çiftleşme İsteği Nasıl Anlaşılır?

Muhabbet kuşları, belirli dönemlerde çiftleşerek yavru sahibi olan ve dişisinin seçiciliği ile bilinen kuşlardır. Dişi ve erkek muhabbet kuşlarının çiftleşme isteği farklı hareketler ile anlaşılabilir. Muhabbet kuşu beslemeye başlamışsanız çiftleşme istekleri oluştuğunda  size bu isteklerini belirtecekleri hareketler hakkında bilgi sahibi olmalı ve ideal çiftleşme ortamını oluşturmalısınız.

Erkek muhabbet kuşları çiftleşmek istediklerinde  her fırsatta dişi muhabbet kuşunun kuyruğuna ve omzuna dokunmak isterler.  Bu onlar için dişi muhabbet kuşunu etkilemenin en önemli yoludur.  Kafes içinde uçuşunu tamamladıktan sonra direk dişi muhabbet kuşunun yanına giderek onu etkilemek için sürekli farklı hareketler yapar ve ilgi odağı olmaya çalışır.

Ayrıca kafes içinde veya yuva içinde çan, zil gibi aksesuarlar yer alıyorsa erkek muhabbet kuşları sürekli olarak bu çan ve zili çalmak isterler. Böylece dişi muhabbet kuşunu etkileyerek çiftleşmenin başlayacağını düşünürler. Erkek muhabbet kuşu kızan döneminde çok hareketli olur. Sürekli kafes içinde uçar, yuvaya girip çıkar ve hep hareket halindedir. Bunun tek sebebi birikmiş enerjiyi atmak ve çiftleşmek istediği dişi muhabbet kuşunu etkilemektir.

Bazen erkek muhabbet kuşunun  heyecandan göz bebekleri küçücük bir nokta kadar küçülür ve siyah rengi alır. Erkek muhabbet kuşlarının  çiftleşme istekleri arasında sürekli dişisin yanında olma isteği vardır. Ancak bu istek bazı durumlarda ters tepebilir. Dişi muhabbet kuşları çiftleşme döneminde erkeğinin sürekli yanında olmasını istemez. Bu durumda erkek muhabbet kuşundan uzaklaşır ve çiftleşme gerçekleşmez.

Dişi muhabbet kuşlarında çiftleşme isteği çok belirgin olarak  görülmez. Erkek muhabbet kuşunun çiftleşmek isteiğini gösterdiği hareketleri günlerce sürdükten sonra dişi muhabbet kuşları bir dalın veya çubuğun üzerine gelerek oturur ve başını iki omzundan geriye doğru gerdirerek çiftleşmek istediğini belirtir. Başını geriye doğru uzatması ile birlikte veya ayrı zamanlarda kuyruğunu havaya kaldırarak çiftleşeme dönemine girdiğini ve çiftleşmek istediğini anlatır.  Dişi muhabbet kuşu bu hareketler ile erkeğine mesaj verir ve erkek muhabbet kuşu dişisinin üzerine çıkarak çiftleşme gerçekleşir.

Dişi muhabbet kuşunun nadiren görülen  çiftleşme istekleri arasında yuvanın içine girmesi ve saatlerce dışarı çıkmaması da vardır. Erkeğine bunu hissettirmek için sadece balını yuvanın dışına uzatır ve geriye doğru çevirme hareketi yapar. Bu dişi muhabbet kuşunun çiftleşmek istediği ancak kafes içinde onu huzursuz eden bazı durumların olduğu anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken kafesin üzerinin beyaz bir bez ile örtülmesidir.





Pinterest'de Paylaş