Muhabbet Kuşlarının Çiftleşme İsteği Nasıl Fark Edilir?

Muhabbet Kuşlarının Çiftleşme İsteği Nasıl Fark Edilir?

Her canlı gibi muhabbet kuşlarının da çiftleşme zamanları vardır. Muhabbet kuşu besleyenler çiftleşme zamanını ve kuşların çiftleşme isteklerini anlamayabilirler. Ancak muhabbet kuşlarının çiftleşmek istediklerinde uygun şartlar sağlanmadığında sağlıklı yavrular oluşmaz. Bu nedenle sağlıklı uygun ortam şartları sağlanmalı be muhabbet kuşları için çiftleşme zamanının ne zaman olduğunu bilmelisiniz.

Muhabbet kuşlarının çiftleşmeleri için öncelikle erişkin olmaları gereklidir.  Vücut yapıları belirli erişkinliğe ulaşmayan muhabbet kuşlarında çiftleşme isteği oluşmayacağı için bu kuşlar için bir çiftleşme zamanı da belli değildir. Muhabbet kuşları bu konuda en kısa süre de erişkin vücut yapısına ulaşan kuş türü olarak bilinir.  Muhabbet kuşları için erişkin vücut yapısına ulaşma süresi en fazla 8 aydır. Bu süreden sonra çiftleşme zamanı belirli periyotlarda gerçekleşecektir.

İdeal vücut erişkinliğine ulaşan muhabbet kuşlarının çiftleşme isteği  güneş ile uyarılınca oluşur. Özellikle ilk bahar aylarında daha çok görülen çiftleşme isteği  muhabbet kuşları için standart çiftleşme zamanı değildir. Bir muhabbet kuşu için ideal çiftleşme zamanı  ilk vücut erişkinliğine ulaştığı ilk bahar ayı olurken bir dişi muhabbet kuşu için erkeğini seçtiği ilk ay sonu olmaktadır. Dişi muhabbet kuşları oldukça seçici kuşlar olduğundan her muhabbet kuşunu kendilerine eş olarak kabul etmezler. Bu nedenle  ideal çiftleşme zamanı dişi muhabbet kuşlarının uyarılması ve erkeğini seçtiği ayın sonuna doğru olan zamandır.

Muhabbet kuşları çiftleşmek istediklerinde farklı tepkiler verirler. Dişi muhabbet kuşu erkek muhabbet kuşuna kur yaparak çiftleşme isteğini belirtir.  Erkek muhabbet kuşu ise çiftleşmek istediği dönemlerde dişi muhabbet kuruna kur yaparak sürekli yanına konar, uçuşlarını sürekli olarak dişi muhabbet kuşunun yanında biter. Kafes içinde yer alan ve ses çıkaran tüm aksesuarlara dokunarak ses çıkarıp dişi muhabbet kuşunu etkilemek isteyen erkek muhabbet kuşu  uçuşunu bitirdikten sonra dişi muhabbet kuşunun omuzlarına gagası ile dokunur.

Bu hareketler erkek muhabbet kuşunun çiftleşme zamanının geldiğini gösteren kur hareketleridir. Erkek muhabbet kuşlarının çiftleşme dönemlerinde ateşleri ve vücut ısıları da çok yüksek olup, kalp atış hızları da yükselir. Bu dönemlerde göz bebekleri nokta kadar küçük boyutlara  ulaşan muhabbet kuşları artık çiftleşmek için en hazır dönemlerine girmiştir.

Dişi muhabbet kuşunun da kur yapması ile çiftleşme dönemi başlar ve hafta boyunca erkek muhabbet kuşu ile dişi muhabbet kuşu kafes içindeki özel yuvada çiftleşirler. Ayrıca kendilerini güvende hissettikleri zamanlarda kafes içinde açık alanda çiftleşme işlemi devam eder.





Pinterest'de Paylaş