Öğrenelim: Köpeklerde Cinsel Yaşam

Öğrenelim: Köpeklerde Cinsel Yaşam

Köpeklerin de tıpkı diğer türler gibi uygun şartlar altında çiftleşerek, yavrularını oluşturması üreme olarak adlandırılmaktadır. Türün devamı için gerekli olan temel fizyolojik faaliyet olan üremenin ve cinsel yaşamın köpeklerde nasıl olduğuna değinmek istiyoruz. Ne zaman başlayacağını ve nasıl gelişeceğini sizlerle paylaşmak ve bu konuda bilgi sahibi olmanızı sağlamak adına, gerekli detaylara değineceğiz.

Köpekler cinsel yaşamı, erginliğe ne zaman ulaşır?

Köpeklerde Cinsel Yaşam

Köpeklerin cinsel yaşamı, erginliğe ulaşmaları puberte’nin 7 ile 10 ay arasında gelişmesiyle başlamaktadır. Ancak bu sürenin, ırklardaki iriliğe göre değişebileceğini belirtmek gerekmektedir. Çünkü bazı durumlarda 18 veya 20 ay arasına kadar uzayabildiğini söyleyebiliriz. Dişi köpeklerin bu döneme girdiğini ilk kanamayla birlikte fark edebilirsiniz.

İlk aşamasında fark edemeyeceğiniz kadar hafif olacağını da göz ardı etmemeiz gerekmektedir. Bu döneme östrus adı verilebilir ve üç ile dört hafta arasında sürdüğü görülmektedir. İlk haftasında vagen bölgesinde şişlik görülebilir ve giderek kızaran bir bölge haline gelir. İkinci dönem ise sulu kanama başlar ve dokuz günün sonrasında kesildiği görülmektedir.

Köpeklerde Cinsel Yaşam

Son evresinde ise vagenin ödemli ve kızarık halde olduğu görülecektir. İşte libido adı verilen ve cinsel isteğin belirginleştiği dönem de bu aşamada yaşanır. Bunun yanında feromone olarak anılan bir koku salgılayan dişi köpeklerin, erkek köpeği cezp edecekleri de görülür. Böylece etkisi altına girerler ve ırklarının devamını getirmeyi garanti altına alırlar.

Her ne kadar daha ilk periyottan itibaren çiftleşmenin yaşandığı görülse de, sağlıklı yavruların oluşması için ortalarına kadar beklemek daha faydalıdır.

Dişilerde çiftleşme süresi kaç gündür?

Köpeklerde Cinsel Yaşam

Östrus adı verilen bu dönem yaklaşık olarak 12 gün sürmektedir. Bu dönemde erkek köpeklerle çiftleştikleri görülür. Bu dönemin sonunda ise erkek köpekleri kabul etmeyerek, çiftleşmeyi reddettikleri görülmektedir.

Erkek köpekler ne zaman çiftleşirler?

Köpeklerde Cinsel Yaşam

Erkek köpeklerde, dişilerde olduğu gibi belirli bir zaman ve sınırlama söz konusu değildir. Cinsel erginliğe ulaşmasının ardından her zaman çiftleşebilecek bir konumda bulunur. Etrafında çiftleşmeye hazır bir dişinin kokusunu aldığı andan itibaren kızgınlık dönemine girmeye başlayacaktır.

Çiftleşmesini istemiyorsanız ne yapmalısınız?

Köpeklerde Cinsel Yaşam

Bu durumda köpeklerinizi kısırlaştırmaktan  başka çareniz kalmayacaktır ve bu aynı zamanda onları büyük yaralar almaktan ve ciddi kavgaları yapmaktan kurtaracaktır.

Köpeklerde cinsellik hangi hareketlerle gözlemlenir?

Köpeklerde Cinsel Yaşam

Üremelerinin ve ırkının devamının sağlanması açısından cinsellik süreçlerinin takip altına alınması gereken köpeklerde bazı davranışlara ve hareketlere önem vermek gerekmektedir. Bir şeylerin tepesine çıkmaya çalışıyorsa, bu cinsel yaşam içerisinde olduğu dönemde gayet normaldir. Köpeğinizin dişi veya erkek olması fark etmeksizin, bu davranışları yapmaya başladığında, cinsel yaşam içerisinde olduğunu anlamanız gerekmektedir. Bu aynı şekilde kısır köpekler için de geçerli bir durumdur.

Çiftleşme sonucunda hamilelik kaç gün sürer?

Köpeklerde Cinsel Yaşam

Dişi köpekler östrus boyunca birden fazla köpek ile çiftleşerek, babaları farklı olan yavrular meydana getirebilirler. Bu hamilelik süreci 53 ile 65 gün arasında sürer.

Kedilerde Cinsel Yaşam İçeriğimize de Göz Atın:

Öğrenelim: Kedilerde Cinsel Yaşam





Pinterest'de Paylaş