Şiddete Uğrayan Bir Hayvan Gördüğünüzde Yapmanız Gerekenler Konusunda 7 Bilgi

Şiddete Uğrayan Bir Hayvan Gördüğünüzde Yapmanız Gerekenler Konusunda 7 Bilgi

Her geçen gün insanlığa olan inancımızı sarsacak şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz, daha da kötüsü bunların hakettikleri cezayı almıyor olmaları adalete olan inancımızı da yaralıyor. Elbette bu tür olayları şikatet ettiğimizde sonuçlansa dahi, fail öyle aman aman bir ceza almıyor, kısacası hayvanlara uygulanan şiddet için verilen cezalar yeterince caydırıcı değil. Öte yandan hayvan hakları savunucuları yıllardır verilen cezaların artırılması için mücadele veriyor. Peki bizler birey olarak böyle olayları gördüğümüzde ne yapmalıyız? Buna sessiz mi kalacağız? Tabii ki hayır! İşte şiddete uğrayan bir hayvan gördüğünüzde yapmanız gerekenler konusunda bilgiler…

Uyarı: Lütfen bunları yapsak da sonuç alamayız mantığıyla hareket edip hiçbirşey yapmamaya yönelmeyin ya da sonucu sizi haksız duruma düşürebilecek yanlış eylemlerde bulunmayın. Herkes aynı düşünce ile davranır, kimse hukuki yollara başvurmazsa emsal kararlar çıkmaz ve bu düzen böyle devam eder. Eğer durumun değişmesini istiyorsak mücadele etmeliyiz, “Nasıl olsa sonuç vermez.” diyip kenara çekilemeyiz.

1. Tespit yapın ve delil toplayın

siddete-ugrayan-bir-hayvan-gordugunuzde-yapmaniz-gerekenler-1

Olayı tespit edin, tam olarak ne olmuş, ne zaman olmuş nasıl olmuş bunları net bir biçimde ortaya koymaya çalışın. Delilsiz dilekçeniz dikkate alınmaz ve hakkında işlem yapılmaz. Konu hakkında olabildiğince fotoğraf, belge, kanıt niteliğinde obje, tanık ifadesi ne bulabiliyorsanız toplayın.

2. Tanık bulun

siddete-ugrayan-bir-hayvan-gordugunuzde-yapmaniz-gerekenler-2

Tanık olarak olayın yaşandığı bölgedeki ileri gelen ve tanınan kişileri göstermeye çalışın. HAYTAP’ın söylediğine göre, o bölgedeki askeri komutan, doktor, iş adamı, şirket genel müdürleri gibi nüfuza sahip olabilecek kişilerin tanıklığı ciddiye alınmanızı artırır.

3. Şikayet dilekçesi yazın ve bunu doğru birime yollayın

siddete-ugrayan-bir-hayvan-gordugunuzde-yapmaniz-gerekenler-3

Çoğu insan şikayetinden sonuç alamadığından yakınır. Şikayetlerden sonuç alınamamasının sebebi doğru birime doğru şikayeti yapmamaktır. Eğer şikayetiniz, şikayette bulunduğunuz kurumun yetki alanında değilse bir şey elde edemezsiniz.

4. Eğer şiddet gören hayvan sahipsiz ise şikayetin adresi il çevre müdürlüğü

siddete-ugrayan-bir-hayvan-gordugunuzde-yapmaniz-gerekenler-4

Topladığınız tüm deliller ile birlikte şikayet dilekçenizi yazın. Sahipsiz hayvanlarla ilgili şiddet olaylarını olayın gerçekleştiği yerin yerin il çevre müdürlüğüne şikayet etmelisiniz. “5199 nolu yasa ve ilgili yönetmeliği doğrudan bu yasanın ilgili maddesi gereiğince onlar tarafından uygulanacaktır. Dolayısıyla dsavcılığa suç duyurusunda bulunmanız bir işe yaramaz. Zaman kaybettirir.” diye uyarıyor. Örnek dilekçe için buraya tıklayın.

5. Eğer şiddet gören hayvanın sahibi siz iseniz savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz

siddete-ugrayan-bir-hayvan-gordugunuzde-yapmaniz-gerekenler-5

Burada hayvanın sahibi olduğunuza dair belge olarak elinizde aşı karnesi olmalı. Daha sonra yine olaya dair bütün delilleriniz ve dilekçeniz ile savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız. Burada dilerseniz bir avukattan da destek almalısınız. “Burada 5199 sayılı yasadan çok TCK nın 151/2 maddesi olan mala zarar vermeden dolayı savcılık dava açacaktır.” diyor HAYTAP. Tabii ki dilekçeyi verdiniz diye dava kesin açılacak demek değil, savcıya kalmış bir karar. Dava açılır da karara bağlanırsa gerektiğinde temyize de götürebilirsiniz.

6. Sahipli hayvan ama sahibi siz değilseniz

siddete-ugrayan-bir-hayvan-gordugunuzde-yapmaniz-gerekenler-6

Öncelikle sahipli hayvanlara onları bulundukları yerden almak gibi müdahalelerde bulunursanız siz suçlu durumuna düşersiniz. Burada yine il çevre müdürlükleri ile hareket etmelisiniz. Onlarla beraber olay mahalline gidip, şartların kötülüğü tutanaklara işlenilip, hayvana il çevre müdürlüğü ekipleri tarafından el konulmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda hayvan bakımevine gider. “Eğer mekanda kimse yoksa ve hayvanın hemen alınması gereken bir durum varsa polis ile alınır. Eskişehir’de bu şekilde bir çok hayvanı sahibinden aldık…” diye belirtiyor HAYTAP.

7. Dilekçeyi yazıp ilgili birime yollamak yetmiyor, konunun takipçisi olmalısınız

siddete-ugrayan-bir-hayvan-gordugunuzde-yapmaniz-gerekenler-7

Yaptığınız bütün şikayetlerde en önemli nokta konuyu takip etmeniz. Verdiğiniz dilekçenin sonucu hakkında bilgi istemeniz ve konu hakkında yaptırım uygulanan kadar, sonuca ulaşana kadar peşini bırakmamalısınız.

Bonus: İmza kampanyaları ve sosyal medya gerekli şikayetleri usulünce yapmadığınız sürece hiçbir işe yaramaz!

siddete-ugrayan-bir-hayvan-gordugunuzde-yapmaniz-gerekenler-8

Eğer konu ile ilgili sodyal medya üzerinden insanları bilgilendirecek ya da imza kampanyası başlatacaksanız bunu ancak gerkeli şikayeti ilgili birime bildirdikten sonra yapmalısınız. Sadece sosyal medya üzerinden olayı duyurmanız, kimse gerçekten hukuki anlamda harekete geçmediği sürece işe yaramaz, insanlar üzülür isayn eder ama konu unutulur gider.

İçerik kaynağı: HAYTAP





Pinterest'de Paylaş