Yaralı Bir Hayvan Gördüğünüzde Ne Yapmalıyız: Onu Kurtarmak İçin Yapabilecekleriniz Hakkında 6 Önemli Bİlgi

Yaralı Bir Hayvan Gördüğünüzde Ne Yapmalıyız: Onu Kurtarmak İçin Yapabilecekleriniz Hakkında 6 Önemli Bİlgi

Maalesef sokak hayvanlarının yaşam şartları oldukça zor ve tehlikeli. He an başlarına bir iş gelebilir, her köşe başında onları bekleyen başka bir tehdit… Bu tehlikeler arasından, açlık susuzluk ve trafik başı çekiyor şimdi ise kışın gelmesi ile soğuk havalar da buna eklendi, onlara zarar veren insanlardan bahsetmiyorum bile… Pekii yaralı veya zor durumda bir hayvan gördüğümüzde ne yapmalıyız? Ona nasıl yardım edebiliriz? Sizler için bu içerikte derledik. Lütfen onların zor durumda olduğunu fark ettiğinizde görmezden gelmeyin, elinizden geleni yapın.

1. Zor durumda olan hayvanı gözlemleyin, durumun sizin müdahalenizle çözülüp çözülemeyeceğine bakın

Bazen halsiz düşmüş bir köpeğin tek ihtiyacı bir miktar su olabilir, ya da hamile bir kedi mama ve yavrularını doğuracağı güvenli bir yer arıyor olabilir. Bu  gibi durumlara hemen basit şekilde müdahale edebilirsiniz. Ayrıca sütten kesilmemiş 4 haftadan küçük yavru kedi veya köpek bulursanız bunları asla yerinden hareket ettirmemeniz gerektiğini, emziren annenin geri dönebileceğini unutmayın. Eğer annenin başına bir iş geldiğinden ya da artık geri dönmeyeceğinden kesin eminsenizi ancak o zaman yavruları bulundukları yerden alabilirsiniz. İkinci önemli nokta ise yavru hayvanların barınaklara gönderilmemesi gerektiği. Birincisi zaten çoğu barınak sütten kesilmemiş yavruları almaz, ikincisi barınaklar savunmasız yavru hayvanlar için ölüm demektir. Yavru hayvanların beslenmesi ve bakımı için ilgili içeriklerimize göz atın.

2. Yaralı hayvanlara dikkat!

Yaralı hayvanlar savunmasız, stres ve korku içinde olduklarından size saldırma ihtimalleri yüksektir, ayrıca sizden kaçabilirler. Lütfen bu gibi durumlarda ihtiyatlı davranın, gerekirse çevrenizden de yardım isteyin. Yaralı hayvanlara, yaralanma göz mikrobu ya da diğer hayvanlarla olan kavgadan aldıkları ufak çaplı yaralar gibi bir şey olmadığı sürece kendiniz müdahale etmeye kalkmayın, mutlaka bir veterinerden yardım alın. Küçük çaplı çizik yaraların tedavisinde hayvanı yakalayıp yaranın antiseptikle temizlenmesi ve enfeksiyonu önlemek amaçlı antibiyotik özellikli bir krem uygulanması yeterli olabilir. Göz iltihabı tedavisi için ilgili içeriğimizi okuyun.

3. İmkanınız varsa yaralı hayvanı alıp en yakın veteriner kliniğine götürün ve sokak hayvanı olduğunu belirtin

yarali-bir-hayvan-gordugunuzde-ne-yapmaliyiz-3

Fakat sırf sokak hayvanı dediniz diye veterinerin ücretsiz tedavi uygulamasını beklemeyin. Bunun o kişinin mesleği olduğunu ve bununla geçimini sağladığını, belki oraya ücretsiz tedavi talebi ile gelen birçok kişi olabileceğini aklınızda bulundurun. Nasıl ki sizden insanlar sürekli işinizi ücret almadan yapmanızı talep etse bir süre sonra bundan yılarsınız, aynı şey veteriner için de geçerli. Elbette sokak hayvanları için ücret almayan ya da indirim yapan veterinerler de var bunlardan birine de denk gelebilirsiniz. Ama kendi imkanlarınızla özel bir kliniğe gidecekseniz bunun masraflı olacağını ve masrafı karşılamak ile yükümlü olduğunuzu unutmayın. Tabii ücretini karşılayamıyorsunuz diye yardıma muhtaç bir hayvana sırtınızı dönmek olmaz, okumaya devam edin…

4. Eğer maddi olarak yüksek meblağdaki tedavi masraflarını karşılayacak durumunuz yoksa, üniversitelerin veteriner hekimlik bölümlerine bağlı klinikleri deneyin

yarali-bir-hayvan-gordugunuzde-ne-yapmaliyiz-4

Buralarda biraz daha uygun fiyata tedavi bulabilme şansınız var. Yine de bu gibi yerlere ulaşımı kendiniz sağlamalısınız. Mesela eğer trafik kazası benzeri bir olay sonucu yaralanan bir hayvana rastladıysanız onu tedaviye götürmek için çevredekilerden, araç sahiplerinden yardım isteyebilirsiniz. Yaralanmaya sebebiyet veren aracı sahibi uzaklaşmadı ise kendisine doğru olanın söz konusu hayvanın tedavi edilmesini sağlamak olduğunu açıklamalı ve gerekeni yapması konusunda onu uyarmalısınız. Yaralı hayvan için tedavi masrafları konusunda yakınlarınızı ya da arkadaşlarınızı bilgilendirip yardım istemek de bir diğer seçenek.

5. Yaralı hayvanı tedaviye götürmek için ulaşım imkanınız yoksa bulunduğunuz yerin bağlı olduğu belediyenin veteriner işleri müdürlüğünden yardım almalısınız

yarali-bir-hayvan-gordugunuzde-ne-yapmaliyiz-5

Buradaki önemli nokta kesinlikle barınak yahut belediyenin başka bir birimi değil, veteriner işleri müdürlüğü ile doğrudan iletişime geçmeniz. Bulunduğunuz semtin ismini yanına “veteriner işleri müdürlüğü” yazarak internette aratabilir ve ilgili telefon numarasına ulaşmayı deneyebilirsiniz. Eğer ulaşamazsanız belediyeyi arayın ve sizi yönlendirmelerini isteyin. Veteriner işlerine uaştıktan sonra yaralı hayvanlar için ulaşım hizmetlerinin olup olmadığını sorun, tam olarak nasıl bir uygulama yaptıkları konusunda detaylı bilgi verin ve hayvanın başından asla ayrılmayın. Ayrıca veteriner işlerine bağlı klinikler genelde sokak hayvanlarını ücretisiz aşılama, kısırlaştırma, uyuz vs hastalıkların tedavisi gibi şeylerle ilgilenirler.

6. Eğer belediyeden yardım istediyseniz yaralı hayvanı yalnız bırakmamalısınız, yani arayıp ihbar etmeniz yeterli değil

yarali-bir-hayvan-gordugunuzde-ne-yapmaliyiz-6

Lütfen ilgili birimler gelene kadar oradan ayrılmayın ve geldiklerinde onlarla beraber tedavinin yapılacağı yere kadar gidin ve müdahale sürecinde de bulunun. Eğer müdahaleden sonra da yaralı hayvanın bir süre orada kalması gerekiyorsa, sık sık arayarak durumu hakkında bilgi alın, tekrar tekrar uğrayıp durumunu kendiniz gözlemleyin. Bazı belediyeler bu tarz hizmetleri özen ve titizlikle başarılı bir şekilde verebiliyorken bazıları için durum aynı olmayabiliyor. Bu sebeple yaralı hayvanın durumunu sürekli takip etmelisiniz.

Bonus: Bağlı olduğunuz belediyenin veteriner işleri müdürlüğü hakkında bilgi almak için bir hayvanın zarar görmesini beklemeyin!

yarali-bir-hayvan-gordugunuzde-ne-yapmaliyiz-2

Hemen bu gün araştırın, arayın ve bilgi alın. Ulaştığınız bilgileri yorum olarak içeriğin altına eklemeyi ya da [email protected] adresinden bizlere ulaştırmayı lütfen ihmal etmeyin. Bu konularda bilgilenmek ve bilgiyi yaymak, bilinç oluşması açısından çok önemli.





Pinterest'de Paylaş