Yaz Aylarında Kedileri Bekleyen Tehlikeler

Yaz Aylarında Kedileri Bekleyen Tehlikeler

Sokaklarda yaşamak zorunda olan kediler için kış koşulları ayrı sıkıntı yaratıyor, yaz koşulları ayrı. Kediler kışın karların altında yiyecek bulmakta ne kadar güçlük çekiyorsa, kar, yağmur ve çamurla ne kadar mücadele etmek zorunda kalıyorsa, yazın da başka tehlikeler yaşıyorlar.

Gerçi yaz koşulları kışa göre kedilere daha rahat bir yaşam imkanı sunsa da yine bazı sıkıntıları olmuyor değil. Aşağıda yaz aylarında kedileri bekleyen tehlikeler açıklanmıştır. Bu tehlikelerin başında ise susuzluk gelmektedir.

Kedileri Susuz Bırakmayın

Yazın kedileri zora sokan en büyük faktör suzusuzluktur. Kavurucu sıcaklarda susuz kalan kedileri bekliyen en büyük tehlike vücudun su kaybına paralel olarak böreklerin iflas etmesidir. Bu durum kedileri ölüme bile götüren ciddi bir tehlikedir. Kapalı bir yerde mahsur kalan kediler, örneğin bir arabada unutulan kedi, havasızılıktan ve susuzluktan kısa sürede ölebilir. Aynı şekilde evde uzun süre kapalı kalacak kedilere yeterli miktarda su bırakılmazsa sonuç aynı olacaktır. Evde besleyecek kadar hayvansever kişilerin böyle bir ihmal içinde olmaları beklenemez. Ancak ilk defa kedi besleyecekler bunu düşünmek zorundadır.
Özellikle yazın, sıcaklıkların artış gösterdiği dönemlerde kedilerin sularını sık sık değiştirmek ve hiçbir şekilde onları susuz bırakmamak gerekiyor.

Kedileri Güneşte Bırakmayın

Yaz sıcaklarında kedileri bekleyen ikinci ölümcül tehlike güneş çarpmasıdır. Uzun süre güneş altında kalan kediler, yeterli sıvı almadıkları takdirde genelde güneş çarpması denilen bir durum ile karşı karşıya kalabilirler. Böyle durumlarda vücut ısıları çok fazla yükselir ve vücudunda kasılmalar ve titremeler başlar. Bu farkedildiği zaman doğru müdahale yapılmayacak olursa sonucu ölüme kadar gidebilir. Gerek uzun süre susuz kalan, gerekse güneş çarpması denilen durum ile karşılaşan kedilere, ilk anda bol su vermek veya akan suyun altında tutmak son derece yanlış davranışlardır. Bunun yerine ilk yapılması gereken şey, kediyi serin bir ortama alarak veya üzerine bir fan tutarak serinlemesini sağlamaktır. Kedinin vücut ısısı yavaş yavaş düşürülmelidir. Hatta ıslak bir havluya sarmak bile düşünülebilir.

Kedileri Parazitlerden Koruyun

Nihayet yaz aylarında kediler için bir başka tehlike, bit, pire veya kene gibi parazitlerdir. Bu parazitler sıcak havalarda daha saldırgandır. Bir kısım parazitler kedilerin iç organlarına da yerleşebiliyor. Böyle olursa kedilerde kansızlık hastalığı bile ortaya çıkabilir. Yaz başında kedilere koruyucu aşıların yaptırılması önemlidir.

Pisipisi Otlarına Dikkat Edin

İlkbaharda çıkmaya başlayan ve sonbahara kadar yetişen pisipisi otu, köpekler ve kediler için büyük tehlikelidir. Yeşil alanda oynayan kedilerin özellikle kulaklarına kaçan bu ot, kedinin hareketleri ile içeri doğru yürür ve enfeksiyonlara neden olur. Kediler başlarını yana doğru sürekli eğik tutarak ve sürekli kulağını kaşıyarak bu durumu belli ederler. Dikkatli olmak ve hemen bir veterinere gitmek gerekiyor.





Pinterest'de Paylaş