Köpekler Neden Dışkı Yer?

Köpekler Neden Dışkı Yer?

Köpekler neden dışkı yer? Hayvanseverler tarafından merak edilen bir soru…

Kuşkusuz ki; köpekler, insanların eskilerden beri süregelen en yakın dostlarıdır. Gerek evlerimizde gerekse bağ bahçemizde, bizlere hem arkadaş hem de birer yardımcı olan bu sadık dostlarımız zaman zaman anlam verilemez davranış ve eylemlerde bulunabilirler. Köpeklerin zaman zaman kendi dışkılarını yemeleri de bu davranışlardan bir tanesidir. En pahalı mamalarla besleyip, en güzel yerlerde uyumasını sağladığınız ve en iyi arkadaşınız yaptığınız köpeğinizi bir gün dışkısını yerken yakaladınız. Öncelikle, köpeğinizin sadık bir dost olmayı bildiği kadar içgüdülerinin de fazlasıyla gelişmiş olduğunu hatırlamanız gerekir.

Köpeğin dışkısını yemesinin çoğunlukla geçerli bir sebebi vardır. Peki, köpekler neden dışkı yer?

Köpeklerin bu davranışlarının açıklanabilir sebepleri vardır. Köpeğin dışkısını yemesi sebeplerinden en önemli olanları şunlardır;

Köpeklerin bu davranışlarının açıklanabilir sebepleri vardır. Bu sebeplerin başında gelen ve en önemli olanı;

Bulunduğu mekanı temiz tutma çabaları: Köpekler; her ne kadar aksi söylenen durumlar olsada, temizliği seven hayvanlardır. Barınacağı ve vakit geçirdiği bir alanın belirli mesafesinde pislik ve dışkı istemezler.

Yavrularını temizlemek: Doğum yapmış olan bir köpek, yavrularını sadece yalayarak temizleyebilir. Çeşitli parazitler, böcekler ve sinekler dışkı kokusunu oldukça uzaktan alarak, dışkının bulunduğu bölgeye ulaşabilirler. Taşımış oldukları mikrop ve bakterileri de ufak ısırıklarla yavrulara aktarabilirler. Bu durumu hisseden anne köpek, yavruların yapmış oldukları dışkıları da içgüdüsel olarak, yavruları çeşitli hastalıklardan ve mikroplardan korumak için yiyerek ortadan kaldırmayı hedeflerler.

Alışkanlık: Her canlıda olduğu gibi köpek yavruları da annelerini taklit etmeye ve gördüklerini tekrarlamaya bayılırlar. Yavru köpeklerin annelerinden öğreneceği ilk eylem dışkı yemektir. Bu olayı beslenmek olarak algılayan yavru köpeklerden bir çoğu büyüdüklerinde bunun olağan bir davranış olmadığını öğrenseler de bazılarında alışkanlık olarak bir ömür boyu devam edebilir.

Pika sendromu: Yabancı madde yeme eylemi olarak ta adlandırabileceğimiz bu rahatsızlık, insanlar da dahil olmak üzere tüm canlılarda görülebilir. Pika sendromu; köpeklerde çoğunlukla vitamin ve demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Vücudunda vitamin ve demir eksikliği hisseden köpek, bu eksikliği dışkı ile telafi etmeye çalışacaktır.

İç parazit: Çeşitli sebeplerle, köpeğin bünyesinde oluşmuş olan yada kalıtsal var olan iç parazitler, köpeğin belirli zamanlarda dışkı yeme ihtiyacını üst düzeye çıkarabilirler. Köpeğin dışkısını yemesinin ana sebebi iç parazitler ise, bu davranış bozukluğunu ortadan kaldırmak için iç parazit tedavisi hemen başlatılmalı ve aşılarının düznli aralıklarla uygulanması gereklidir. Çünkü; tedavi edilmezse, bu davranış bozukluğu rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.

Yanlış ve yetersiz beslenme: Dengeli ve düzenli beslenme, her canlıda olduğu gibi köpeklerde de hayati rol oynar. Sağlıklı beslenmiş olan bir köpek, mutlu ve huzurlu aynı zamanda da düzgün hareketler sergileyen bir yapıda olur. Yanlış ve yetersiz beslenmenin ilk belirtileri arasında köpeğin dışkı yemesi bulunur.

Yanlış eğitim ve cezalandırma: Eğer köpek sahiplenmek istiyor ve hatta sahipleneceğiniz köpeğin eğitimine önem veriyorsanız, bunu kesinlikle uzmanına bırakmalısınız. Eğitim sırasında köpeğin algısında yanlış oluşacak bir komut, köpeğin dışkısını yemesi alışkanlığının var olmasına sebep olacaktır. Özellikle tuvalet eğitiminde, köpekle kurulacak bağ ve komut ilişkisi oldukça önemlidir. Vermiş olduğunuz komutun,  hayvanı ikilemde bırakmayacak net komutlar olması oldukça önem taşır.

Sebebi her ne olursa olsun, eğer köpeğiniz dışkı yemeye başladıysa, vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz ve yapılacak muayeneden sonra uygun görülen tedaviye başlamanız gerekmektedir. Köpekler neden dışkı yerler? diye düşündüğünüz de; bu durumun psikolojik kaynaklı olabileceği gibi çeşitli rahatsızlıkların belirtileri arasında olabileceğini de unutmamalısınız.





Pinterest'de Paylaş