Evdeki Kedi ve Köpek Tüylerinden Kurtulma Konusunda Size Kolaylık Sağlayacak 7 Bilgi
Evimizin patili ve tüylü sakinleri her daim sevimlilikleri ile kalplerimizi fethediyor, yaramazlık da yapsalar onlara fazla kızgın kalamıyoruz. Bir sevimli bakışlarına içimiz eriyor, onlara sarılasımız geliyor. Fakat onlara her sarıldığımızda giysilerimizi kaplayan, kanepede battaniye altında geçen bir televizyon seansının ardından döşemeyi kaplayan ve önü alınmazsa evin her yerini istila eden o tüyleri yok mu… Elbette onları çok sevdiğimiz için çoğumuz bu tüy işini fazla mesele etmeyen insanlarız, zaten doğaları gereği bir kürke sahipler ve tüy döküp dökmemek ellerinde olan bir durum değil. Yine de yaşam alanımızı daha temiz tutmak adına; evdeki kedi ve köpek tüylerinden kurtulma konusunda birkaç tüyonun faydası olacağını düşünüyorum.
1. Evdeki kedi ve köpek tüylerinden kurtulma konusunda ilk yapmanız gereken sorunun kaynağını belirlemek
Kediler ve köpeklerin tüy dökmelerinde; mevsim değişimi, psikolojik etkenler ve beslenme biçimleri gibi bir çok sebepten dolayı artış görülebilir. İlkbahar ve sonbahar ayları geçiş zamanı olduğu için bu aylarda sevimli dostunuz daha çok tüy dökecektir mesela, buna göre önleminizi almalısınız. Yine ameliyat gibi tıbbi müdahaleler ya da doğum gibi onu yoracak değişimler sonucu fazla tüy dökme gözlemlenebilir. Bunlar geçici durumlardır, ona uygulayacağınız ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılayacak bir beslenme planı ile de önüne geçilebilir.
2. Bu da bizi bir diğer konu olan mamaya getiriyor; eğer evinizde tüy istemiyorsanız onu mutlaka tüy sağlığını da gözetecek biçimde dengeli olarak beslemelisiniz
Sevimli dostunuza her zaman vücuduna ihtiyacı olan tüm besin, vitamin ve mineralleri alabileceği bir mama yedirmelisiniz, bu konuda tavsiye için veterinerinize danışın ve onun önerilerine kulak verin. Bazen tüy sağlığı için formüle edilmiş mamalara ihtiyacınız olabilir, ya da bilmeden onu hatalı bir biçimde besliyor olabilirsiniz.
3. Tüy bakımı ve temizliğine dikkat etmelisiniz
Özellikle uzun tüylere sahip olan kedi ve köpeklerin tüy bakımları çok önemli, düzenli olarak tarayarak onlara bakım yapmalısınız. Tabii kısa tüylü dostlarınız da taranmaya ihtiyaç duyar onları da ihmal etmemelisiniz. Tarama esnasında alında deriden düşmüş olan tüyleri sizin elbiselerinize ya da eve yayılmadan tarağın üzerine toplamış olursunuz. Aynı zamanda dostunuzun kürkünde oluşabilecek keçeleşme topaklanma gibi durumları da önüne geçersiniz.
4. Tüy bakımı diyince akla traş ve yıkama da geliyor fakat…
Her ne kadar köpekler için bu ikisi daha sık yapılan uygulamalar olsa da kediniz için kesinlikle önerilmiyor. Kedinizi zorunlu durumlar dışında asla traş ettirmeyin ve yıkamayın, bunlar onun psikolojisini sarsacak ve sağlığına yarardan çok zararı dokunacak şeyler olabilir. Kedilerin tüylerinin aşırı kirlenmesine sebep olacak bir şey bulaşması gibi durumlar dışında onları yıkamamaya çalışın; üşütmelerine sebep olabilirsiniz. Köpekler ise gerek duyulduğu zamanlarda yıkanır ve traş edilebilir. Tüy dökülmesi konusunda köpeklerde bu iki uygulama etkili sonuç verir, fakat yaz aylarında özellikle traştan sonra köpeğiniz dışarıda vakit geçirirken kene gibi parazitlere karşı dikkatli olmalısınız.
5. Döşeme, yatak gibi yüzeylerdeki tüyler için bir el süpürgesinden yardım alabilirsiniz
Süpürge ile yüzeye yapışan tüyleri almadan önce elinizle ya da bir fırça yardımıyla onları yapıştıkları yerden kaldırırsanız daha kolay temizlik yaparsınız.
6. Özellikle giysilerinize yapışan tüyler için yapışkan ruloları kullanabilirsiniz
Bu rulolar üzerinize yapışan kedi köpek tüylerini kolaylıkla toplar, ayrıca ılık su ve sabun yardımıyla temizlenip yeniden kullanılabilir.
7. Eğer el süpürgeniz ya da bir rulonuz yoksa koli bandından yardım alabilirsiniz
Hatta bir koli bandı ve boya rulosu ile kendi yapışkan rulonuzu bile yapabilirsiniz.
Bonus: Eğer kedi köpek tüylerinin sizi hasta edeceğinden korkuyorsanız sevimli dostunuzun aşılarını aksatmamalısınız.
Unutmayın sizi hasta eden tüyler değil o tüylere yapışan parazitler. Kedi ve köpeklerin iç ve dış parazit aşıları aksatılmadan yaptırılmalı. Bu hem sizin hem de onların sağlığı açısından şart.
0 Yorum