Kedilerde Kalp Krizi

Kedilerde Kalp Krizi

Kedilerde kalp krizi, insanlarda olduğu gibi kedilerde de kan akışının kalp kaslarının bir bölümüne ulaşamaması durumunda meydana gelen   ve kalıcı olarak kalbe, vücuda  zarar veren bir sağlık olayıdır. Kalp krizi, koroner arterlerin iç duvarlarında pıhtı oluşması ve kalp damarlarında kan akışının önlenmesi ile de meydana gelen bir durumdur. Zamanında müdahale edilmediğinde ölüme kadar götüren bir sonuç doğurabilir.

Nedenleri

Kedilerde kalp hastalıkları 3 aylık oldukları dönemlerden itibaren meydana gelen 20 li yaşlara kadar geçen süreçte de riski devam eden hastalıklardır.Genetik olarak görülen kalp hastalıkları ve kalp krizi, hipertrofik kardiyomiyopati,  hipotiroidizm ( tiroid fonksiyonlarının yavaşlaması ve yerine getirilememesi), Taurin eksikliği nedeniyle, dilate kardiyomiyopatin nedeni ile meydana gelir.

Kedilerde kalp krizi belirtileri

Kalp krizi geçiren kedilerde şu belirtiler en yaygın görülen belirtilerdir:

1. Kediniz yemek yememiş bile olsa kusma eylemi görülür. Kalp krizi geçiren kedi sürekli olarak öğüren bir yapı haline sahip olur ve kusmak için kendini zorlar.

2. Kalp krizi geçiren kedi de kaslar ve damarlar yeterli olarak beslenmediği için uyuşukluk hali meydana gelir. Uyuşukluk hali kedinizde daha önce görmediğiniz bir hareketsizlik hali olduğu için baktığınızda anlayabilirsiniz.

kedi kalp hastaligi

3. Kedinizde kalp krizi esnasında ateş yükselmesi durumu görülür. Ancak ateş yükselmesi aşırı ve çok yüksek bir ateş şeklinde olmaz. düşük ateş yükselmesi  kalp krizi esnasında kedilerde yaygın olarak görülen belirtiler arasındadır.

4. Kalp krizi esnasında kedilerde dolaşım sistemi yeteri kadar çalışmaz. Bu durumda kedilerin kaslarında güçsüzlük ve yetersiz oksijen nedeni ile aksama durumu oluşur. Kediniz kalp krizi geçiriyorsa aksama ve topallama durumu meydana gelir.

5. kalp krizi geçiren kedilerde kalp yeterli bir şekilde çalışmadığı için kan pompalanmaz. Bu durumda kedilerde yetersiz solunum oluşur ve kediniz hızlı hızlı kesik kesik nefes alır verir. Bu durum nefes alma zorluğu ve bunun sonucunda ölüm olarak kendini gösterir.

kedi-hastalıkları-kalp

6. Kalp krizi anında kedilerde göz kapanması ve göz kısıklığı meydana gelir. Nefes alıp vermede zorlanan kedilerde vücut sistemleri yeterli oranda çalışmaz. Dolaşım sistemlerinde yetersiz oksijen nedeni ile çalışmama veya fonksiyonları yerine getirmeme sonuçları meydana gelir.

7. Obezite; Çok kilolu olan kedilerde aşırı yağlanma ve çoklu organ yağlanması meydana geleceği için kalp krizi riski mevcuttur. Kediniz çok kilolu ve nefes almakta çok zorlanıyorsa kalp krizi geçiriyor demektir.

Kalp krizi tedavisi

Kalp krizi anlık olabileceği gibi devam eden bir süreçte olabilir. Anlık geçirilen kalp krizi tedavisi için veteriner tarafından EKG çekilir ve Doğal kalp ritmi ölçülür. EKG sonuçları ve doğal kalp ritmi sonuçlarına göre kalp kriz sebebi ortaya çıkarılır. Ortaya çıkan sonuca göre kedinize tedavi uygulanır. eğer dolaşım sistemi ile ilgili bir sebep varsa dolaşım sistemine yönelik tedavi, obezite ile ilgili bir sebepse zayıflamaya yönelik bir tedavi, kalp damarlarından kaynaklı bir sebepse damarların açılması için bir tedavi uygulanır.

hasta kedi

Eğer devam eden bir kalp krizi mevcutsa yapılması gereken hızlı bir şekilde veterine gitmek kediye gerekli müdahalenin yapılmasını sağlamaktır. Veterine devam eden bir kalp krizi için müdahale ettikten sonra  ritim bozukluğu önleyici ilaçlar verecektir. Bir süre yoğun bakımda tutulan  kedi için doğru tedaviler uygulandığında kediniz sağlığına kavuşacaktır.Kedilerde kalp krizi çok sık meydana gelen bir sağlık sorunu olduğu için kedinizi sürekli gözlemlemelisiniz.

Kediniz kalp krizi geçirdikten sonra tedavisi yapılmalı ve tekrar etmesi mümkün olduğu içinde kedileriniz sürekli gözlem altında tutulmalıdır.





Pinterest'de Paylaş