Kedilerde Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Önlenir?

Kedilerde Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Önlenir?

Kedilerde mantar hastalığı, köpeklerde, başka hayvanlarda hatta insanlarda bile görülebilen bir enfeksiyon çeşididir ve çeşitli yollardan bulaşabilir. Özellikle de bu bu enfeksiyonu kapmış olan diğer hayvanlarla temas yoluyla. Uzun tüylü kedilerde ve genç kedilerde mantar hastalığı daha çok görülür. Çünkü uzun tüylü kediler kendi bakımlarını tam olarak yapamazlar. Tüylerin dibi yeterince güneş ışığı alamaz ve mantarın gelişmesi için güzel bir ortam oluşturur. Genç kedilerde ise bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmememiştir.

Bu iki temel neden dışında kedinin çok zayıf olması ve beslenme bozuklukları da mantar hastalığının oluşma nedenleridir. Bir de temas yoluyla çok kolay bu hastalığı kapabildikleri için, kullanılan tasmaların, mama kaplarının, kafeslerin ve fırça gibi temizleme malzemelerinin temiz olmasına özellikle dikkate etmelidir. Mantarlar çok küçük mikroorganizmalardır. Genelde sonbaharda çoğalma eğilimindedir. Nem, çoğalmaları için en uygun ortamdır. Eğer tedavisi yapılmazsa ömürleri iki yıl kadardır. Tedavi edilmesine rağmen altı yedi ay içinde mantar hastalığı bir daha ortaya çıkabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde mantar hastalığının en dikkat çeken belirtisi kaşınmadır. Bilhassa patilerde, başta, boyunda ve kulak diplerinde kaşınma daha fazladır ve kaşınmalar sırasında yuvarlak tüy döküntüleri olur. Fazla kaşıntı cildi tahrip eder. Tüylerde dökünütülerin olması büyük bir ihtimalle mantar hastalığının habercisidir.

Bazı durumlarda kaşıntı öncesinde bu sayılan bölgelerde pempe lekeler ve pullanma görülebilir. Mantar yerleşen bölgeler genelde daireseldir ve sınırları belli bir alandır. Zamnında tedaviye başlanmazsa bu bölgede zamanla tüyler azalır ve alan genişlemeye başlar. Farklı alanların birleşmeye başlaması da mümkündür. Genelde mantar hastalığı hızlı yayılır.

Mantar hastalılığı çok belirgin izler göstermese de eğer şüphe duyuluyorsa, deri dokusundan parça alınarak laboratuvarda araştırma yapılabilir. Bu yöntemle olası hastalık durumu daha kesin teşhis edilir.

Nasıl Önlenir?

Unutmamak gerekir ki mantar hastalığı sadece kedilere has bir hastalık değildir. İnsanlara da bulaşması mümkündür. Bu yüzden öncelikle evde yaşayan bu dostun kendi sağlığı açısından, daha sonra evde yaşayan insanların sağlığı açısıdan mantar hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle evde yaşayan çocuklar risk altındadır.

Mantar hastalığı, tedavi edilebilen, geçici bir enfeksiyondur. Tedavinin en önemli faktörü temizlik kurallarına uymaktır. Hiçbir ilaç kullanılmasa da hijyene dikkat edildiği takdirde bu hastalık kendiliğinden birkaç hafta içinde geçebilir.

Ancak veterinere gidilirse, bu hastalık için iğne, pomad veya tablet gibi tedavi yöntemlerinde birine başvurulabilir. Bu durumda hastalığın hızlıca iyileşmesi sağlanır.

Önemli olan çabuk farkedilmesi ve hemen tedavi edilmesidir. Aksi halde kronik duruma gelmesi ve tedavinin çok uzun sürmesi kaçınılmazdır.





Pinterest'de Paylaş