Köpeğinizi ve Evinizi Pirelerden Uzak Tutmanın 10 Yolu
Pireler köpek sahiplerinin en büyük kabusları arasında yer alıyor. Kaşınmaya, şişliklere, hatta enfeksiyonlara neden olan pirelerden kurtulmak; köpeğinizi ve evinizi pirelerden uzak tutmak için uygulamanız gereken 10 adım bulunuyor.
Bunlara gelin birlikte göz atalım:
1. Pireler konusunda daha çok bilgi sahibi olun.
Pire konusunda bir şeyler okumanın dahi mideniz açısından çok hoş bir deneyim olmadığını biliyoruz. Fakat köpeğiniz ile evinizi pirelerden korumak için pireler konusunda daha çok bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Pireler hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri şöyle sıralamak mümkün:
-Pirelerin yalnızca %5’i görünür haldeyken; %95’i yumurta, kurtçuk larvası ve pupa formlarında evinizin spesifik yerlerinde saklanabiliyor.
-Dişi bir pire gün içinde tam 50 adet yumurta bırakabiliyor.
-Larvalar ışıktan oldukça rahatsız olduklarından genellikle evinizdeki delik ve çatlakların içinde saklanıyor ve buralarda aylarca yaşamlarını sürebiliyorlar.
2. Pire ısırıklarının belirtilerini öğrenin.
Pire ısırıklarının belirtilerini bilmek, köpeğinizi ve evinizi pire saldırılarından korumanın başlangıç noktalarından birini oluşturuyor. Pire tarafından ısırılan bir köpek normalden çok daha yoğun bir şekilde kaşınma ihtiyacı hissediyor. Isırılmanın gerçekleşmesinden 30 dakika kadar sonra köpeğinizin vücudunda kırmızı şişlikler görmeniz de mümkün. Tüm bunların yanında; ısırıklar sebebiyle oluşan kaşınma ihtiyacı köpeğinizin ikinci derecede enfeksiyon kapmasına da yol açabiliyor.
3. Pire ısırıklarına karşı hemen harekete geçin.
Şayet köpeğinizde yukarıdaki belirtileri görüyorsanız, hemen harekete geçmelisiniz. Pirenin ısırdığı yerleri veterineriniz tarafından önceden önerilen bir antiseptik şampuan ile temizlemeniz oldukça büyük önem taşıyor. Bu sayede ısırılan yerlerin enfeksiyon kapmasını önleyebilir ve köpeğinizin kendini çok daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
4. Pire yaşam döngüsünü durdurun.
Bir pirenin yaşam döngüsü dört basamaktan oluşuyor: yetişkinlik, yumurta dönemi, larva dönemi ve pupa dönemi. Normal böcel öldürücüler ne yazık ki genelde pupalara etki etmiyor. Pire yaşam döngüsünü durdurmak için böcek büyüme düzenleyicileri kullanmayı deneyebilirsiniz. Hangi ürünü kullanmanız gerektiği konusunda veterinerinize başvurabilirsiniz.
5. Köpeğinizin dışarıdan pire kapmasını önleyin.
Şayet köpeğiniz yürüyüş ve oyun deneyimleriniz sırasında dışarıdan “otostopçu” pireler kaptıysa, bu canlılardan kurtulmak için yetişkin böcekler için geliştirilen ilaçlar kullanmayı denemenizde yarar var. Köpeğinizin kapacağı pire yetişkin pire olacağı için bu ilaçlar bu canlıların öldürülmesine yardımcı olacaktır.
6. Düzenli olarak köpeğinizi pire kontrolünden geçirin.
Köpeğinizi pirelerden uzak tutmak için patili dostunuzun pire saldırılarına uğramasını beklemeyin. Düzenli olarak köpeğinizi taramak dostunuzun dolaşımını harekete geçirecek ve tüylerinin koruyucu bir yağ ile kaplanmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca köpeğinizin tüylerini düzenli olarak kontrol etmek de pire saldırılarına karşı önceden haberdar olmanızı mümkün kılacaktır.
7. Köpeğinizi pireli alanlardan uzak tutun.
Köpeğinizi pirelerden korumanın bir diğer yolu da pire barındıran yahut barındırabilecek yerlerden onu uzak tutmaktır. Parklar, köpek parkları ve çimenlik alanlar pirelerin sıklıkla bulanabileceği yahut patili dostunuza geçebileceği alanlardır.
Bu gibi alanlara gitmeden önce bahsi geçen yerlerin pirelere ve böceklere karşı düzenli olarak ilaçlanıp ilaçlanmadığını öğrenmek yerinde bir karar olacaktır.
8. Bahçenizi temizleyip ilaçlayın.
Elbette yalnızca köpeğinizi pirelerden temizlemeye çalışmak yetmez. Yalnızca köpeğinizi değil, onun sıkça zaman geçirdiği yerleri de pirelere karşı temizlemeye çalışmalısınız. Dış mekan olarak bahçeniz bunu uygulayabileceğiniz en öncelikli yerdir.
Pirelerin kolaylıkla barınabileceği ağaç altındaki çalılıkları temizleyip ilaçlamayı ve bahçeye dökülen yaprakları tırmıkla temizlemeyi düşünebilirsiniz. Bahçenizi ilaçlarken köpeğinizin en çok vakit geçirdiği alanlara özellikle yönelmelisiniz. Zira pireler buralarda pusuya yatacaktır.
9. Evinizi detaylı bir temizlikten geçirin.
Şimdi de sıra evinizi temizlemede… Pirelere karşı ev temizliğinde döşeme olan yer ve mobilyalara, halı ve kilimlere odaklanmak gerekiyor. Bunun yanında, şayet köpeğiniz yatağınızda ya da koltukların üstünde yatmaktan hoşlanıyorsa; çarşafları, yastık kılıflarını ve yorgan yüzlerini deterjan ve sıcak su ile yıkamayı ihmal etmemelisiniz. Bu yüzeyleri de elektrik süpürgesi ile temizleyebilir, gerekirse yeni yüzler satın almayı düşünebilirsiniz.
10. Köpeğinizin pire tedavisini ihmal etmeyin.
Köpeğinizin pire tedavisini yapmayı ihmal etmemek de büyük önem taşıyor. Pire damlaları, pire tasmaları, pire şampuanları bu tedavide uygulanabilecek başlıca ürünler arasında yer almakta. Tedaviye geçmeden önce veterinerinize danışabilir ve köpeğiniz için en uygun ve en etkili ürünleri tedarik edebilirsiniz.
0 Yorum