Köpek Sahiplendirme Nasıl Yapılmalıdır?

Köpek Sahiplendirme Nasıl Yapılmalıdır?

Köpek sahiplendirme hususu hafife alınacak bir konu değildir. Sahiplendirilen kişilerin güvenilir olması, köpeğin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olması gerekmektedir. Köpek sahiplenen kişilerin tecrübeli, sabırlı, şefkatli olmaları şart bir durumdur.

Köpekler terk edildiklerinde psikolojik sorunlar yaşayabilir. Bu durumların önüne geçebilmek adına köpek sahiplendirme eylemine başvuran kişilerin bilinçli olması gerekmektedir. Sahiplenecek kişilerin gerekli kıstaslara uygun olması, uymayan kıstasların bulunması dâhilinde sabırla donanımlı kişinin beklenerek sahiplendirmenin gerçekleştirilmesi daha münasip olacaktır.

Köpek Sahiplendirme Eyleminde Dikkat Edilecek Hususlar

Köpeklerin bakımı diğer evcil hayvanlara göre daha meşakkatlidir. Bir kediye oranla köpeklerin bakımı insanları oldukça zorlayabildiği gibi sabırsız insanları bezdirdiği görülmektedir. Köpeklerin yıkanmasında özel şampuanlar gerekmektedir. İnsanların kullandıkları şampuanlar evcil hayvanlara uygun değildir. Köpekler için yaş dönemlerine uygun kaliteli mamalar almak, veteriner kontrollerini aksatmamak, gerektiğinde tedavi masraflarını karşılamak gerekmektedir. Bu koşulların gerekliliği köpek sahiplendirme aşamasında unutulmamalıdır.

Köpeklerin doğası gereği yaptığı içgüdüsel davranışlar mevcuttur. Sahipleri evde yokken veya ilgisizlikten koltuk ve eşya parçalamak bunlardan yalnızca biridir. Aynı zamanda cinsine göre köpeklerin büyük olması ev küçükse problem yaratacağı için cam eşyaların kırılması çoktan hayvan sahiplenmek isteyen kişilerce gözden çıkarılmalıdır.

Bir köpeğe bakmak istenirken tüm davranışları benimsenerek ve düşünülerek sahiplenilmelidir. Köpeklerin terk edilmeleri duygusal varlıklar olmaları sebebiyle yıkıma uğratacaktır. Hassas bir konu olmasından ötürü sahiplendirecek kişilerin bu hususlara dikkat ederek sahiplendirmesi gerekmektedir.

Köpek Sahiplendirme ve Aranılan Özellikler

Köpeklerin zahmetli bir bakım gerektirdiği aşikârdır. Bu zahmetin altından geniş bir merhamet ve şefkat ile kalkabilecek kişilerin seçilmesi gerekmektedir. Bu doğru seçimin gerçekleştirilebilmesi için sahiplenecek kişilerin belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Aranılan özelliklere uyması ve sahiplendireceklerin özelliklere uymayan kişilere sahiplendirme yapması dahi söz konu olmamalıdır.

Sahiplenecek kişilerde;

  • Uygun ortam
  • Sabır ve merhamet
  • Tecrübe
  • Yaş ve öğrencilik durumu
  • Masraflarının karşılanabileceğine dair eminlik
  • Güvenilirlik
  • Geçmiş zamanda evcil hayvan terk etme eyleminde bulunulup bulunulmadığı
  • Aile bireylerinin rızasının olup olmadığı

Bu hususlar aranmaktadır. Bir köpeğin cinsine göre uygun ortam değişmektedir. Örneğin bir Sibirya Kurdu sahiplenen kişinin evinde klima sürekli açık bulunmalıdır. Fakat ılıman iklimlerde rahat eden bir köpek veya sokak köpeği için evin kışın uygun ısıda tutulması yazın ise çok soğuk ortama maruz kalmaması gerekmektedir.

Öğrenci olan bir kişinin tecrübesiz olması durumunda köpeğin mağdur olması muhtemel bir durumdur. Nitekim bir öğrenci bir travmatik durumda ameliyat masraflarını karşılayamayarak köpek için sakıncalı bir durum ortaya çıkabilmektedir.

Aile bireylerinin rızasının olduğu bir durum içerisinde köpek sahiplendirme daha kolay gerçekleşecektir. Aile bireylerinden habersiz sahiplendirilen evcil hayvanların geri gönderilmesi, yanlış ellere teslim edilmesi yaşanılan, görülen bir durumdur.

Öncesinden önlem alarak sahiplendirme yapacak kişilerin bütün kıstasları göz önünde bulundurması ve pişman olunmayacağından emin olunarak sahiplendirme eylemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Mutlaka sahiplendirilen köpeğin takibi yapılmalı ve herhangi bir olumsuz durumda müdahale edilmelidir.





Pinterest'de Paylaş