Köpek Sahiplenmeden Önce Cevaplamanız Gereken Sorular

Köpek Sahiplenmeden Önce Cevaplamanız Gereken Sorular

Köpek sahiplenmeden önce kendinize bu soruları sormayın unutmayın…

Köpek sahiplenmek çoğu kişi için mutluluk verici bir durum olsa da bu konuda acele bir karar vermek doğru olmaz. Çünkü evcil hayvan sahiplenmek birçok sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Öncelikle onun yemek, su ve korunma gibi ihtiyaçlarını tam anlamıyla sağlayabilmeniz gerekir. Ayrıca bu uzun süreçte onu hiçbir zaman yalnız bırakmamalısınız.

Eğer ilerleyen dönemlerde köpeğinizden sıkılarak onu bırakacaksanız evcil hayvan edinmeniz hiçbir şekilde doğru olmaz. Aynı zamanda evin içerisinde yaşayan diğer bireyleri de düşünmeniz gerekir. Evde köpekten korkan birisi varsa bu durumda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Köpeklerin duyguları anlama yeteneği bizden daha gelişmiş olduğu için en ufak bir negatif düşünceyi sezerek psikolojik açıdan zorlanabilir. Bunların dışında köpek sahiplenmeden önce cevaplamanız gereken bazı soruları kendinize yönelterek daha sağlıklı bir evcil hayvan bakımı gerçekleştirebilirsiniz.

Uzun Süreli Birlikteliğe Hazır Mısınız?

Köpeklerin yaşam süresi ortalama 13 ile 15 yıl arasında değişmektedir. Ancak bakım şekli ve bünyesine göre 20 yaşını geçen köpekler de bulunmaktadır.  Bu nedenle bu sevimli dostlarımızdan sahiplenirken en az 13 yılınızın birlikte geçeceğini unutmamalısınız. Genellikle taşınma ya da bebek sahibi olmak gibi nedenlerden dolayı köpekler evden atılmaktadır. Ancak köpekler sokakta uzun süre yaşayamayacağı için böyle bir şeyin yapılması kesinlikle doğru olmaz. Bu nedenle ileriki dönemlerde yapacağınız değişiklikleri göz önünde bulundurarak o doğrultuda bir tercih yapmalısınız.

Köpek egzersiz

Evde Yaşayan Başka Birileri Var Mı?

Yeni bir köpeğin alınması evde yaşayan bebek, küçük yaşta çocuk veya diğer kişileri olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle yeni bir evcil hayvan alınırken evdeki herkesin bu konudaki düşünceleri dikkate alınmalıdır.

Yaşam Tarzınızdaki Değişikliklere Hazır Mısınız?

Evinize yeni bir misafirin gelmesi onun da isteklerini göz önünde bulundurarak hayatınızda bazı değişiklerin olacağı anlamına gelir. Köpeğinizin yemek, tuvalet ya da oyun gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz için günlük aktivitelerinizi bu doğrultuda değiştirmeniz gerekir.

Evinizin Bahçesi Var Mı?

Evcil hayvanlar içerisinde fiziksel alana en çok ihtiyaç duyan canlılar köpeklerdir. Bu nedenle evinizin ya da oturduğunuz apartmanın bahçesinin olması önemli bir konudur. Eğer böyle bir imkanınız yoksa evinizde yeterli alanın varlığını ya da onu her gün gezdirmek için yeterli vaktinizin olup olmadığınız düşünmeniz gerekir.

köpek bahçe

Apartmanda Köpekten Rahatsız Olan Birileri Var Mı?

Eğer apartmanda yaşıyorsanız diğer komşularınızın haklarına saygı göstermeniz gerekir. Apartmanda köpek beslemeniz için komşularınızdan izin almanıza gerek olmasa da köpeğinizin havlaması ya da onları rahatsız edecek diğer davranışlarından dolayı başınız derde girebilir.

Evinizdeki Eşyaların Konumu Uygun Mu?

Eve hareketli bir hayvanın gelmesi özellikle kırılacak eşyalarınız için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu tür eşyaları kesinlikle saklamalısınız. Ayrıca koltukların üzeri tüylerle kaplanacağı için koruyucu bir örtü kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

ev eşya köpek

Sizin ya da Evde Yaşayan Diğer Kişilerin Alerjisi Var Mı?

İnsanların çoğu köpek alırken sevimli suratlarının cazibesine kapılarak çeşitli nedenlerden dolayı alerji oluşabileceği ihtimalini hiç düşünmemektedir. Fakat sizin ya da evde bulunan diğer kişilerin köpeğe karşı alerjisi olabilir. Bu nedenle ileride herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına gerekli testler yaptırılmalıdır.

Köpeğinizin Giderlerini Karşılayabilecek Maddi Durumunuz Var Mı?

Köpek sahiplendiğinizde artık o da sizin ailenizin bir parçası olur ve onun yemek, bakım ya da ilaç gibi masraflarını karşılamanız gerekir.

cavalier-king-charles-spaniel-patiliyo

Şehir Dışına Çıktığınızda Onu Emanet Edebileceğiniz Birisi Var Mı?

Köpekler temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sahiplerine bağımlıdırlar. Bu yüzden evden uzun süreliğine ayrıldığınız zamanlarda ona bakacak güvenilir tanıdıklarınız olmalıdır.





Pinterest'de Paylaş