Köpeklerde Kene ve Pireden Korunmanın Yolları

Köpeklerde Kene ve Pireden Korunmanın Yolları

Pire ve Kene köpeklerde sadece kaşınma ve iritasyonu tetiklemez, aynı zamanda birçok probleme de sebep olur ve hatta kaale alınmadığında ölüme kadar götürebilir. Neyse ki kene ve pireye karşı önlem almak kolaydır.

Keneler insan ve hayvan kanıyla beslenen parazitlerdir. Bu beslenme sırasında toksinleri vücuda enjekte ederler. Bu toksinler, iritasyona,  kene kaynaklı hastalığın bulaşmasına, hatta “Ixodes holocyclus” durumunda kene felcine bile sebebiyet verebilir. Veteriner hekimler her yıl kene sezonunda köpeklerde kene kontrolünün yapılması konusunda uyarıyorlar.  Felç kenelerinin boyları canlıya ne kadar süre yapıştıklarına göre değişir: İğne ucundan 1cm’e kadar boya sahip olabilirler. Gri ve açık mavi renge sahip olurlar ve 8 ayakları vardır. Bu ayakların ortadaki çifti açık renklidir, arkadaki çifti ise koyu kahverengidir.

Korunma:

Kenelerden korunmak için piyasada birçok ürün mevcuttur. Özellikle kene tasmaları güvenli ve verimli olmaları sebebi ile tercih sebebi olmaktadır. Uzun tüyler içinde keneyi bulmak ya da görmek zor olacağından, tüyleri kısa kestirmek de bir diğer yardımcı unsur olacaktır.

Uzmanlar kenelere karşı, petinizin tüylerini günlük olarak kontrol etmenizi öneriyorlar, özellikle de kene yoğun mevsimlerde (İlkbahar ve sonbahar arası). Kene arama; parmaklarınızla, tüylerle deri arasında derin ve detaylı arama gerektirir. Kenelerin %70’i petin ilk yarısında yani baş karın arasında yerleşmiştir. Deri kıvrımlarında ya da kulak gibi alanlarda da olabilirler. Kene arama işlemi kene sezonu sebebiyle kısa kesilmiş tüylere sahip petlerde çok daha rahat yapılabilmektedir.

Temizlenme:

Köpeğinizde kene bulmanız durumunda, en kısa zamanda vücuttan ayırmanız önemlidir. Aynı zamanda kürkün geri kalanında da başka kene olup olmadığını çok iyi kontrol etmelisiniz. Kene temizlemede en etkili yöntem keneyi güvenli ve tamamen kaldırmaya yarayan özel kene temizleyicilerdir. Aynı zamanda keneyi cımbız ya da uzun tırnakla tutup tamamen ayrılıncaya kadar çevirmek de bir yöntemdir. Ancak, bu işlem sırasında kenenin başının deride kalması çok büyük bir sorun olmasa da, kene deriye yapışıkken çok sıkılmaması önemlidir. Her zaman veteriner hekime götürmek en güvenilir yöntemdir. Kene temizlendikten sonra kene felci belirtileri gözlemlenebilir, böyle bir durumda da en kısa zamanda bir veteriner hekimle irtibata geçilmelidir.

Kene felci belirtileri:

Kene paralizi belirtileri şunlardır: Köpeğin havlamasında değişiklik, tüm vucuda yayılmış olsa da özellikle arka bacaklarda zayıflık,  suyu, gıdayı, salyayı ağızdan geri fışkırtmak, çoğu zaman hırıltılı olmak üzere zorla nefes almak. Bu belirtilerden herhangi biri farkedildiği anda derhal bir veteriner hekim ziyareti yapılmalıdır.

Pireler:

Köpeğinizin kaşındığını ve kürkünü tırnakladığını görürseniz büyük ihtimalle köpeğinizde pire mevcuttur. Çoğu zaman kolaylıkla tedavi edilecek bu durum için önemli olan, belirtileri erken farkedip belirtiler çok ilerlemeden tedaviyi başlatmaktır. Pireler hem köpekler hem de etraflarındaki insanlar için sinir bozucudur ama aynı zamanda allerjiye, deri yangısına, diğer parazitlerin geçmesine ve hatta kansızlık gibi daha ciddi sorunlara da yol açabilmektedir.

Korunma:

Pire kontrolü için, hem pet üzerinde hem de evde pire yumurtalarından, larvalarından, pirelerden arınmak gerekmektedir. Bunun için düzenli elektrik süpürgesi kullanmak, yatılan yerin yıkanması, güneşte kurulanmak gereklidir. Bunların yanı sıra pire bombası gibi ürünler de kullanılmalıdır.

Tedavisi:

Pireler tüyler arasına bakıldığında hareket etmeleri ile tespit edilebilecekleri gibi pire gerisi ile de tespit edilebilirler.  Pire gerisi kir benekleri şeklindedir. Pireler kanı sindirdiklerinden ıslandığında kırmızı renge dönüşür. Pirelerin ve pire gerisinin mevcudiyetinden emin olmak için tüyleri beyaz bir kağıt üzerine tarayabilir ve kontrol için ıslatabilirsiniz. Köpek banyosu sırasında da pireler tespit edilebilir, ıslandıklarında kırmızı olurlar.

Köpekte pire tespit ettiğiniz zaman, veteriner hekiminize “yüksek kaliteli ürünler” konusunda danışmanız yardımcı olacaktır. Ayrıca evde köpekle iletişimde olan başka pet varsa onunda tedavi olması gerekecektir.

Pire ve kene sezonları belli coğrafyalarda ve belli mevsimlerde yıllara göre farklılık gösterebilmektedir. Bizlere düşen vazife de: önlem almak ve köpeklerimizin ciddi sorunlar yaşamadan erken farkedip tedavi edilmelerini sağlamaktır.

“PetHospital”





Pinterest'de Paylaş