Affenpinscher Köpek Cinsi, Bakımı ve Özellikleri Hakkında 12 Bilgi

Affenpinscher Köpek Cinsi, Bakımı ve Özellikleri Hakkında 12 Bilgi

İsmi almanca olarak türetilmiş sevimli ve bir o kadar da ilginç köpek Affenpinscher, Affen-Maymun ve Pinscher-terrier kelimelerinin birleşimiyle adını almıştır. Fransa da ise “diablotin moustachu” adıyla tanınır. Bu ismin anlamı ise “bıyıklı minik şeytan” olarak çevrilebilir. Anlaşılacağı gibi görünüşüyle çok ilgi çeken türün geçmişi ise 17. yüzyıla dayanır. Bakımı ve özellikleri hakkında 12 bilgi ile neden bu kadar ilgi çektiği daha iyi anlaşılacaktır.


Halihazırda 17. yy olarak tarihlendirilse de 15. yy içerisindeki bazı sanat eserlerinde Affenpinscher köpeklere rastlanır.




Almanya’dan yayılan ırkın en önemli özelliği ve günümüze kadar tercih edilmesinin sebebi, avcılık yetenekleridir.




Avcılık demişken köpeklerin kullanıldığı süre avları ya da benzer durumlardan bahsetmiyoruz. Affenpinscher cinsi sadece fare avlamak için üretilmiştir.



Fare avcılığındaki başarısı, boyutlarıyla orantılıdır. En babası 30 cm’ye ulaşan Affenpinscher’lar 3-4 kg ağırlığa ulaşabilmektedir.



Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam ile 12-14 yıl ömürlerinde bir çiftlik ailesinin ya da apartman dairesinin en iyi tüylü dostları arasında yer alırlar.



Fare gibi bir av peşinde olmalarındaki en önemli özellik, meraklılıkları ve her an tetikte olmalarıdır. Sanki bir miktar kedi özellikleri taşıyor denebilir.



Ayrıca ciddi derecede savunma içgüdüleri olan Affenpinscher’lar, sahiplerine ve yanındakilere karşı son derece korumacıdırlar. Hem de boyutlarına bakmadan.



Bakım konusundaki ilk bilgi, çok havlayan sessiz avcılık özellikleri ile apartmanlarda kolayca beslenebilmelerinden bahsedilebilir.



Egzersiz onlar için çok önemlidir. Bir kedi kadar hareketli, atlayan, zıplayan ve koşan yapıları için ilk günlerde dikkat edilmelidir.



Kısa tüylerine rağmen göz, kulak ve burunlarının etrafı tüyler ile kaplıdır. Banyo ve kuaför hizmetleri evde kolayca halledilebilir.



Aksiyon dolu yapısı gereği fiziksel olarak çok fazla bakım gerektirmezler ancak daha önce de bahsedildiği gibi ilk zamanlarda fiziksel yaralanmalar, yakından takip edilmelidir.



Cesaretleri ve avcı yapıları gereği diğer köpeklere karşı bir miktar tavırlı olabilmekteler. Kendilerinden daha büyük diğer canlılardan uzak tutulmaları gerekebilir.



Bir diğer önemli konu ise çocuklar ve diğer insanlara karşı olan davranış kalıplarıyla ilgilidir.


Kediler gibi ani hareket eden nesnelere karşı tavırları, oyun oynatıldığındaki ve ilgisi aniden bir nesneye çekilmiş Affenpinscher cinsi köpekler, istenmeyen yaralanmalara sebebiyet verebilirler ancak bu durum yetiştirilme tarzıyla orantılıdır.







Pinterest'de Paylaş