Cevaplıyoruz: Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Süreci

Cevaplıyoruz: Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Süreci

Evinizin neşesi olan veya yetiştiricilik yapmak için uygun şartlarda beslemekte olduğunuz muhabbet kuşlarının yumurtlama süreçleri hakkında fikir ve bilgi sahibi olmak amacıyla bu yazımızı okuyabilirsiniz. Çünkü muhabbet kuşlarında yumurtlama belirlerinin, sürelerinin ve süreçlerinin nasıl ve ne şekilde gerçekleştiği hakkında sizlere detaylı bir şekilde bilgi vereceğiz. Sizler de bu doğrultuda en rahat şekilde ve sorunsuz bir biçimde muhabbet kuşlarının yumurtlama dönemleri hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama

Muhabbet kuşları yumurtlama dönemlerine girdiklerinde bazı belirtileri vereceklerdir. Bunlar iki grupta incelenmektedir.

  • Fiziksel olarak belirtiler:

Muhabbet kuşlarında yumurtlama dönemlerini işaret eden fiziksel belirtiler arasında sık dışkılama ve iştah açıklığı görülmektedir. Aynı zamanda dışkının boyutlarında gözle görülür bir büyüme olacaktır. İşte bu değişiklikler sayesinde sizler de git gide karnında şişkinliği fark edebileceksiniz. Gerginliğin başlaması ve tüylerini daha sık kabartması da fiziksel olarak yumurtlama döneminde olduğunu işaret edecektir.

  • Psikolojik olarak belirtiler:

Bazı belirtiler ise psikolojik olarak görülmektedir ve bunlar arasında en dikkat çekeni halsiz hale gelmeleridir. Dostlarınızın son dönemlerde hareketsiz bir hale geldiğini görüyorsanız ve kafesinden dahi çıkamayacak hale geldiğine şahit oluyorsanız, yumurtlama dönemlerinde olduğunu anlayabilirsiniz. Aynı zamanda daha fazla kemirme ihtiyacı duyacaktır ve gaga taşını daha kısa sürede bitirecektir. Agresif ve saldırgan davranışları da psikolojik olarak yine aynı durumu işaret eden belirtiler arasında yer alacaktır.

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Süreleri Nelerdir?

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama

Olgun bir hale geldikten sonra dişi muhabbet kuşlarının senede 1 veya 2 kez kuluçkaya yatıp yaklaşık 20 gün süreyle yumurtlamakta oldukları görülmektedir. Bu süreçte dişi kuşun sürekli yatacak olması zor bir dönemi işaret edecektir. Bununla birlikte erkek kuş ise beslemeye başlayacaktır. Kafesin sürekli temizlenmesi ve hijyenik ortamların sağlanması gerektiğini de unutmamanız gerekmektedir. Dikkatli ve hassas bir şekilde davranmanız gerektiğini unutmamalı ve çok dikkatli bir şekilde incelediğinizi hissettirmemeniz gerekmektedir. Kafesin yerini sabit tutmaya gayret etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Süreci Nasıldır?

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama

Yumurtadan çıktıktan sonra yavruların gözlerinin kapalı olduğu görülecektir ve tüysüz bir halde olacaklardır. Annelerinin beslemesi sayesinde gelişmeye başlayacaklardır. Kursak Sütü adı verilen bir sıvı salgılayarak, yavrularını besleyeceklerdir. Eğer bu sıvının yeteri kadar olmadığını görürseniz ve aç kalma ihtimalleri olursa, bu durumda veteriner hekimlere başvurmanız gerekmektedir. Çünkü en doğru besleme yöntemleri hakkında böylelikle bilgi sahibi olabileceksiniz. Eğer yavrular arasında ölen olursa hemen uzaklaştırmalı ve diğer yavrularla anne kuşun sağlığını tehdit eden unsurları yok etmelisiniz.





Pinterest'de Paylaş