Köpekler için Sigara Zararlı mı?

Köpekler için Sigara Zararlı mı?

Sigaranın zararları, hangi platformda ya da ortamda ele alınırsa alınsın ortaya çıkan sonuç; sigara canlılar için ölümcül hastalıkların en büyük sebebi olarak teyit edilmektedir. İnsanlar için ilk nefesten itibaren ciddi vücut savunma mekanizmalarını harekete geçiren kimyasal içerikler, sigarayı doğrudan içmeyen fakat içilen ortamdaki duman ve bu duman içeriğindeki uçucu kimyasallardan ciddi şekilde etkilenmektedir.

Köpekler için sigara zararlı mı, sorusuna evet cevabı verilmesindeki en önemli sebep, pasif içicilik konusudur.

Sigara içilen ve sigara dumanıyla dolu ortamlarda köpeklerin nefes alma hızları da göz önüne alındığında, sigara içen bir insan kadar zarar görmeleri kaçınılmazdır.

Köpek sevdalılarının iyi bildiği kadar, köpekler ile ilgili bilimsel araştırmalarda ortaya konana; koku alma yeteneklerindeki başarı, sigara dumanıyla büyük zarar görmektedir. Bir köpek; bir dal ver de yanalım, demez ancak yoğun sigara içilen ortamlarda ciddi hastalıklar ile sonu ölümcül durumlara karışabilir. Sigaradaki kimyasal maddeler, köpeklerin burun ve ağızlarından istemeseler de girer, ilk hasarları burun, dil, diş, ağız bütünü ve üst solunum sistemi organlarına verir. En büyük tehlike farklı tetikleyiciler ve genetik yatkınlık ile birlikte sigara dumanına maruz kalan köpeklerin kanser hastalıklarıyla karşılaşmalarıdır.

Kanser köpekler için sigara zararlı mı, hakkında araştırmalar yapanların karşısına sıklıkla çıkar ve köpek kanserleri arasında Lenfoma en fazla görülendir. Ölüm oranı olarak yüzde 75 gibi ciddi değerlerin kayıt altına alındığı köpek kanserleri solunum sistemi üzerinde olmasa bile sigara dumanından etkilenmektedir. Kanser gibi kısa sürede ortaya çıkan, etkili tedaviler ile köpeklerin ciddi ağrılar ve sorunlar yaşadığı; solunum sistemi hastalıkları, dil ve diş yaraları, dillerindeki yara ve benzer oluşumlardaki mikrobiklerin farklı organlara bulaşması; kuyruk ve kulak iltihapları gibi daha pek çok hastalığın sebebi sigara dumanıdır. İnsan zararlı alışkanlıkları arasında sigara gibi köpeklerin zaman zaman maruz kaldıkları bir diğer madde alkoldür. Köpekler için alkol zararlı mı, sorusuna cevap arayanlar, birçok noktada köpeklerin doğrudan alkol ile haşir neşir olduklarını, sahiplerinin içeceklerinden içtiklerini görürler. Aslında insanlara anında etki eden alkol, köpekler içinde ciddi şekilde etkileri olan zararlı bir maddedir. Köpek vücudu insanlarınki gibi değildir. Diyabet savunmasında pankreasın görevleri köpeklerde insanlarınki gibi etkileyici şekilde çalışmaz. Alkol vücutta şeker moleküllerine dönüşüp dolaşıma girdiğinde köpekler için ölümcül bir zehirlenmeye sebep olur.

Köpekler için alkolün farklı iç organ hasarları, geri dönüşü olmayan zehirlenmeler gibi daha birçok zarara sebebiyet verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Sigara gibi ölümcül bir zehri evlerinde sahiplerine olan bağlılıkları sebebiyle istemeden soluyan köpekler, yıllar içerisinde kalıcı zararlar görebilmektedirler. Alkol alımı söz konusu olduğunda ise ani ölüm ve felç riski ile karşı karşıla kalırlar. Kısaca, köpekler için sigara zararlı mı? evet, sigara içmek ve dumanını solumak, insan vücuduna ciddi hasarlar ve zararlar verir, arkadaşınız ve dostunuz olan köpekler içinde aynı tehditlere sahiptir.





Pinterest'de Paylaş