Kakadu Papağanları Hakkında Büyüleyici Gerçekler

Kakadu Papağanları Hakkında Büyüleyici Gerçekler


Kakadu papağanları, kafa tepeleri kadar gösterişli ve dinamik kişilikleri ile ünlü olan çok popüler evcil hayvan kuşlarıdır. İnsanlar tarafından bu kuşlar, özellikle kafalarının üst kısımlarında beliren tüylerin güzelliğiyle bilinse de, kuş severlerin odaklanması için birçok eğlenceli ve büyüleyici kakadu gerçekleri vardır 
 
Kakadu papağanları başlıca çıplak gözlü kakadular, siyah palmiye kakaduları, sitron kakaduları gibi çeşitli 21 papağan türü bulunmakta ve bu türler Kakadugiller ailesi olarak adlandırılmaktadır .Yetişkin boyutu 24 inçe kadar dayanan bu türün yaşam beklentisi türlerine göre değişiklik gösterse de, çoğu kakadu papağanı 25 ila 60 yaşlarına kadar yaşayabilirler.



 
 
21 kakadu türünün tamamı Okyanusya'ya özgüdür. Özellikle, kakadular Avustralya, Yeni Zelanda ve Yeni Gine olmak üzere Avustralya'ya özgü kuşlardır. Endonezya ve Solomon Adaları'nda da bulunurlar.
Bebek iken elle beslendiğinde ve uygun şekilde evcilleştirildiğinde, kakadular yaşamları boyunca sahipleriyle son derece güçlü bağlar oluşturma eğilimindedir. Ayrıca en sevilen papağan türlerinden biri olarak bilinirler ve bazen "sadık dostlar” olarak da adlandırılırlar.
Bu kuşlar sahipleri tarafından sevilmeyi sever ve her zaman onlarla birlikte olmayı veya yakınında olmayı tercih ederler. Bu evcil hayvanın ihtiyaç duyduğu zamanı ayırabilmeniz çok önemlidir. Uzun bir süre olmasa bile, her gün en az iki saat boyunca onlarla ilgilenmeyi ve sosyalleşmeyi ihmal etmemeniz gerekir.
Bazı kakadular yeterince ilgi görmüyorlarsa depresyona girebilirler. Bu tüy koparma ve huysuz davranışlar gibi olumsuz davranışlara yol açabilir.



 
 
 
3 Yollu Isırık özelliği 

Bir papağanın vücudunun en etkileyici özelliklerinden biri (etkileyici kafa tüylerinden başka) gagalarının alt çeneleridir.
Bir kakadunun alt çenesine yakından bakarsanız, "alt dudak" bölgesinde belirgin bir "U" şekilli bölgenin eksik olduğunu fark edeceksiniz. Bu kepçe şeklindeki özellik, bir kakadunun "üç yollu" ısırık olarak bilinen bir şeye sahip olmasını sağlar. Gıdalara, dallara ve hatta insan bakıcılarının parmaklarını sıkıştırırken gagalarına ekstra güç verir.
Bu özellik nedeniyle, kakadular benzer büyüklükteki diğer kuşlardan daha acı verici ve zararlı ısırık verme kapasitesine sahiptir. Potansiyel sahiplerin akılda tutması gereken bir özelliktir.


 
 
 
Yüksek sesli küçük Vokal 

Tüm papağanlar çığlık atabilirken, kakadular çok daha fazla gürültüye neden olabilir. Bir kakadunun iletişim çağrısı bir km veya daha uzaktan duyulabilir. Bu özellikle sabahın erken saatlerinde ve gün batımına yakın bir yerde, vahşi doğada seslenebilecekleri zaman için geçerlidir.
Kakadular çok fazla gürültüye sebep olacaklarından, küçük alanlarda yaşayan insanlar için genellikle önerilmez. Bir apartman kompleksine veya bir şehir içi eve getirmek, komşularınızla iyi ilişkileri hızlı bir şekilde değiştirebilir. :)



 
 
 
Cinsiyet: Belirtmek istemiyor 

Birçok kuştan farklı olarak, kakaduların çoğu, erkekler ve dişiler olarak neredeyse aynıdır. Bu durum tüylü arkadaşınızın cinsiyetini bilmeyi çok zorlaştırır.
Bazı kakadu türlerinin cinsiyetler arasında çok ince farkları vardır. Örneğin, erkekler dişilerden biraz daha büyük olabilir veya tüyleri biraz daha cesur olabilir. Bu farklılıkları gözlemleyebilmek için yan yana iki kakadunuz olması gerekmektedir.
Kakaduların gözleri, kuşun cinsiyetini belirleyen özellikler arasındadır. Dişiler genellikle açık renkli gözlere sahipken, erkekler daha koyu gözlere sahiptir.
Bununla birlikte, kuşunuzun cinsiyetini bilmenin tek gerçek yolu bir DNA testi yaptırmaktır. Çok merak ediyorsanız, bir laboratuvara birkaç tüy göndermeniz gerekebilir.


 
Obezite Eğilimli 

Evcil hayvan olan kakaduların kilo alma ve obezite eğilimleri mevcuttur. Bunu önlemek için, kuşunuzun diyetini dikkatlice izlemeniz gerekmektedir.
Kuşunuzu çeşitli taze,  güvenli meyve ve sebzelerle beslemek en iyisidir. Ayrıca fındık ve ekmek gibi ürünleri ikramlar için ayırabilirsiniz. Bu gibi yiyecekleri günlük yemek menülerine dahil etmekten kaçınmalısınız.
Tek bir kuşun vücut durumuna bağlı olarak, bir kuş veterineri de daha spesifik diyet önerileri sunulabilir.



 
 
Doğanın küçük Yaramazı 

Kakadular çok sevgi dolu ve evcil hayvanlar iken, aynı zamanda yaramaz bir tarafları da vardır. Çiğnemeyi severler ve şans verilirse kötü inşa edilmiş bir kafesi yok ederler.
Çoğu zaman, bu agresif davranış, kuşunuzun dikkatini dağıtacaktır. Bu durumda oyuncaklar ile kontrol altında tutulabilirsiniz.
Kuşunuzun oynayabileceği çeşitli oyuncakları tedarik etmek size oldukça yardımcı olacaktır. Bu oyuncaklar kuşunuzun, kontrollü kalmasına ve uygun şeyleri parçalayarak bazı enerjileri yakmasına yardımcı olacaktır. Bazı kakadular, nesnelerle bağ kurabilecekleri gibi , oyuncakları ile yuvalama davranışı da gösterebilir.



 
 
Göz Alıcı İbik 

Her kakadunun kafasının üzerinde bulunan tüy, imza arması olarak nitelendirilir ve kuşunuz hakkında size birçok şey söyler. Bu mesajı yorumlamak elbette kolay olmayacaktır. 
Yükseltilmiş bir ibik bu kuşun vücut dilinin çok önemli bir parçasıdır. Aynı zamanda bu ibik birçok farklı şeyi de ifade edebilir. Örneğin, doğal çiftleşme ritüellerinin bir parçası olabilir. Esaret altında bir kakadu, dikkat etmek için ibibiğinin etrafında dans edebilir.
İbik ayrıca birçok kakadu için saldırganlık veya uyarı işareti de olabilir. 
Diğer durumlarda, yükseltilmiş bir ibik, dostça bir karşılama, bir merak işareti olabilir.



 
 

Sınırlı Kelime Hafızası 

Kakaduların birçoğu konuşmayı öğrenebilir ve birçoğu da konuşmayı öğrenemez. Kakaduları sadece konuştukları için sahiplenmek istiyorsanız, bu birincil nedeninizi gözden geçirmeniz de fayda olacaktır.
 
Genel olarak, konuşkan bir kakadu, yıllar boyunca 20 kadar kelime ve basit ifadeler öğrenebilir. Eğitim ile, belirli ifadeleri belirli koşullarla da ilişkilendirmeyi başarabilir. Örneğin, "Günaydın" anlamını bilmeseler de , bir kuş bunun güneş doğduğunda ya da insanların uyandığında söyledikleri bir söz olarak öğrenebilir.
 
Konuşan kakadunuzu sık sık gevezelik ederken görebilirsiniz. Bu sohbet, kakadunuz ile gerçekten eğlenceli bir diyalog kurmanızı sağlayabilir.



 
Siyah Tüylü Nadir Tür 

Çoğu Kakadu esas olarak beyaz olsa da, bazıları çok daha koyu tüylere sahiptir. En nadir ve  en güzel türlerden birine sahip olan tür ise  “Kara Palmiye Kakadu”dur.
"Siyah" olarak adlandırılırken, tüyleri aslında çok koyu, dumanlı gri bir renktir. Yanaklarındaki parlak pembemsi-kırmızı lekeler tüylerine çarpıcı bir güzellik katar.



 






Pinterest'de Paylaş