Kedilerden İlham Alan 5 Kitap

Kedilerden İlham Alan 5 Kitap

Her derdimize deva olan kedi dostlarımız, edebiyat dünyasına da ilham kaynağı olmayı unutmamış. Güzel dostlarımızın ilham kaynağı olduğu bu beş kitaba göz atmayı ne dersiniz ?


1. Kedi Mektupları – Oya BAYDAR


 
Oya Baydar’ın “Kedi Mektupları”, bir kedi romanı mı? Bu konuda, romanın kedi kahramanlarından Nina, acımasız bir değerlendirme yapıyor: Bu kitapta kedilere ilişkin dişe dokunur yeni bir şey yok; ama insanları yakından tanıyıp anlamak isteyen kediler için çok yararlı bir kaynak.
Kediler ve insanlar, bir sorunun yanıtını arıyor. O soruyu soran insan, bir daha huzur bulabilir mi? O soruyu soran kedi, artık kedi olarak kalabilir mi? Yaşanan bir büyük kasırganın ve tarihsel dönemecin girdabında, köklerinden kopup dağılmış bir avuç insanın ve onların kedilerinin korkuları, kederleri, sevinçleri, yazgıları, çağımızın düşünen insanının aynası mı yoksa? Kedi Mektuplarını okuyan hiçbir insan artık kedilere eski gözle bakamayacak; Kedi Mektuplarını okuyan hiçbir kedi insanları artık eskisi gibi göremeyecek.



2. Bir Akdeniz Kedisinin Hatıraları – Şükran YİĞİT



 
Doli bir delikanlı. Doli Akdenizli. Doli bir kedi.  Hayrettin Amca, Dolores, Gizem, Paçavra, Çikin, Güzel  Romedyos, Lale, Viyan, Adsız, Kılark ve diğer kedilerle ve biraz da insanlarla birlikte hayatın küçük, ama büyük  sırlarını çözmeye çalışıyor. Elimizde Doli’nin günlüğü,  arkamızda Kaş güneşi, önümüzde Akdeniz mavisi hayat  detektifliğine doğru sessiz, sıcak ve mavi bir yolculuğa  çıkıyoruz. Bu yolculukta hareket var, aşk var, hüzün  var, huzur var, arkadaşlık var, dostluk var, yalnızlık  var, kıskançlık var, merak var. Kısaca, hayatın kendisi var.



3. Ne Kitapsız Ne Kedisiz – Bilge KARASU


 

"Ona bakıyorum. Susuyor. Önüne bakıyor. Çocukluğundan beri bu oyunu oynar: Gözetlenme oyununu önceleri belki bir suçluluk duygusuydu bu: Kendisine dikilen göz Tanrının, anasının, büyüklerden birinin, sevmediği birinin gözü olur, kınardı o anda yaptığını. Adı konmadan yaşanırdı bu suçluluk. Şimdi ise gerçekten bir oyun: kimi dakikayı, 'bakan, gören varmış gibi yaşamak'... Karasu kendi kendinden bir şeyler anlatır, gözetlenme oyunu da o sıra oynanır. Bakan göz o anlatılanı dinlemektedir. Nasıl gözse!... İşte bundan ötürü bakıyorum ona, baktığımı biliyor, susuyor, önüne bakıyor. Ne düşündüğünü bildiğimi biliyor."



4. Kediler Krallara Bakabilir – Enis BATUR


 

Enis Batur'un "Özel Ansiklopedisi"nin bu ilk kitabı, 1990'da yayımlandığından bu yana tiryakilerini yaratmış bir deneme toplamı: Aşk, Okul, Tütün, Kütüphane, Brigitte Bardot, Kediseven Sokağı, Balkon, Asansör, Gaudi, Eldiven gibi pek çok konu başlığına öznel, lirik, yer yer cüretkâr bir bakışla eğiliyor Enis Batur.



5. İstanbul’da Kedi – Gündüz Vassaf


 

Kedi asil, kedi asi. Yabanda ya da evde vakarını kimseye bırakmayan efendimiz dinozorları yendi ve emekleme çağındaki insanlığın kutsalı, şeytanı, çocuğu, biblosu oldu. Krallardan gayrısına yasaktı bir zaman, şimdi bazı sokaklarda bira içmesi yasak. Gündüz Vassaf, Kedinin evrensel tarihine gidiyor; bütün bir dinler, diller tarihini sokak sokak dolaşıp kediyi İstanbul’a getiriyor. Kedi burada hem bir şahsiyet başlı başına hem de bir alegori. Camilerden çıkıp gazlarla boğuluyor. Ondan insanca davranmasını beklediğimize göre, nankör biz miyiz? Kedinin şiirsel romanına göre, biraz öyle.






Pinterest'de Paylaş