Muhabbet Kuşu Yeni Doğan Yavrusuna Zarar Verebilir Mi?

Muhabbet Kuşu Yeni Doğan Yavrusuna Zarar Verebilir Mi?

Muhabbet kuşlarınızın yavruları yumurtadan çıktıktan sonra nasıl bakmanız gerektiğini merak edebilirsiniz. Bu aşamada öğrenmeniz gereken önemli bir husus ise muhabbet kuşu yeni doğan yavrusuna zarar verir mi sorusunun yanıtını almanızla birlikte sizlere aktarılacaktır. Sizlere bu yazımızda konu hakkında gerekli bilgileri aktarmak ve sizleri de bilinçlendirmek istiyoruz.



Çok ilgilenmek zararlı
Yeni doğan yavrularının bakımlarını yapmak istediğinizde, sizler de sahipleri olarak çok hassas davranabilirsiniz. Bu da biraz üstlerine düşmenize neden olabilir ve fazla ısrarcı tavırlarınız dikkat çekebilir. Böyle bir durumda, eğer yavrularıyla çok ilgilenirseniz, dişi muhabbet kuşu bu durumdan rahatsız olabilir. Bunun neticesinde yeni doğan yavrularına zarar verdiği görülecektir ve bunun sonuçları ölüme kadar gidebilecektir. Muhabbet kuşlarının, streslendiği ve rahatsız edildiği zaman dilimlerinde yavrularına karşı saldırgan olduğu da görülecektir.



Sessiz ve endişesiz bir ortam
Muhabbet kuşlarınız ve yavruları için hazırlayacağınız ortamların son derece sessiz olmasına özen göstermelisiniz. Rahatsız edici davranışlardan uzak durmalı ve endişeye kapılmalarını da engellemelisiniz. Böylece zarar verme eğilimlerini daha da azaltmış olacaksınız. Yeni doğan yavrularıyla ilgilenmek için huzurlu ortamlara kavuşabileceklerdir.



Yem ve suyunu eksik etmeyin
Muhabbet kuşlarının yavrularına daha iyi bakabilmesinin bir diğer şartı ise yem ve suyunun eksik edilmemesidir. Bu hususlar sahipleri olarak sürekli sessizce ilgilenebilir ve değişimleri de hızla yapabilirsiniz. Dişi kuşların yem veya su değişikliklerine adapte olmak için düzenlerini kaçırmamalı ve kafeslerini de daima aynı yerlerde tutmalısınız. Böylece yavrularıyla ilgilenmeyi reddetmeyecek ve zararsız bir şekilde adımları atabilecektir.



Kafesi genişletin
Yavruların birden fazla olması halinde yaklaşık olarak 1 aylık bir sürede, yem kavgaları başlayabilir. Bunun nedeni ise kafesin darlığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kafesi genişletmeli ve bu konuda stres yaşamalarının da önüne geçebilmelisiniz.



Yavruları ayırabilirsiniz
Eğer kafesi genişletme gibi bir şansınız yoksa, diğer bir ihtimal ise yavruları ayırmak olacaktır. Bu da dişi muhabbet kuşunun, rahat hareket ederek, yaşamasını sağlayacaktır. Eğer kafesin genişliği uygun ise herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek kalmayacaktır. Çünkü bir aile gibi aynı kafes içerisinde yaşamlarını kavgasız bir biçimde sürdürebileceklerdir.
Sizler de yavrularının yumurtadan çıkmasının ardından muhabbet kuşlarınızın tutumuna göre hareket edebilirsiniz. Agresif bir yapıya büründüklerinde bunun tedbirini erkenden almalı ve yavrulara zarar vermesine de engel olmalısınız. Aynı zamanda uzman bir veteriner hekimden muhabbet kuşlarının yavrularına nasıl bakması gerektiğine dair yardım alarak, üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirebilirsiniz.
 




Pinterest'de Paylaş