Papağanımıza Ne Tür Yemler Verebiliriz?

Papağanımıza Ne Tür Yemler Verebiliriz?

Bir papağanın yaşam alanı ne kadar temiz ve güzel olursa olsun eğer o papağan iyi beslenmiyorsa boşuna. Kötü beslenen bir papağan sağlıksız ve çeşitli hastalıklara karşı dirençsiz olur. Papağanın gerekli gıdaları alamıyor olması, onların tüylerinin solgun ve cılız olmasına, hatta dökülmesine, artık konuşamamasına, yağlanmasına, belki de solunum yolu enfeksiyonlarına kadar akla gelmeyecek birçok probleme neden olabilir.

Doğru beslenmenin temelinde, papağanların ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri dengeli ve yeterli miktarlarda almaları yatar. Ancak papağanlar bütün vitaminleri almalı şeklinde bir düşünce yanlıştır. Papağanların ihtiyaç duyacakları vitamin ve mineraller, onların türüne bağlı olarak değişir.

Amazon papağanı

Bilinçsiz şekilde verilecek olursa, yukarıda sayılan problemlere kapı açılmış olur.
Hazır gıdaların en büyük yararı, içinde bu vitamin ve minerallerin dengelenmiş olmasıdır. Çünkü, papağanların ihtiyacı duyacakları doğru vitamin ve mineralleri temin etmek, sanıldığı kadar kolay bir iş değildir.

Şimdi kısa başlıklarla papağanların ne tür yemler yemesi gerektiğini sıralayalım:

  • Petshoplarda çeşitli markalarda papağan yem karışımları bulunuyor. Bu yem karışımlarının içine en fazla siyah ve beyaz ay çekirdeği (%65) ve yulaf (%9) bulunur. Bunlar dışında her biri %3-4 civarında buğday, yumuşak mısır, kenevir, kabuklu fıstık, pirinç, burçak ve aspir bulunur.
  • Böyle bir karışımı papağan sahipleri de yapabilir ama öncelikle tozdan arındırılmış çok temiz bir ortam gerekir.
  • Papağanlar birçok meyve severler. Örneğin, portakal, mandalina, muz, elma, armut, ayva, kiwi, kayısı, incir, çilek, üzüm, şeftali ve kiraz verilebilir. Ancak meyve çekirdeklerini, içinde bazı kimyasal maddeler zararlı olduğundan kesinlikle vermemelidir.
  • Sebze olarak havuç, iyi yıkanmış ve kurutulmuş marul veya ıspanak, maydanoz sapı ve yeşil biber hergün papanlara verilebilir.
  • Kolza, fasulye türleri, bezelye, ak darı ve buğday gibi tohumların filizleri, çok fazla besin değeri taşır. Bu nedenle haftada sadece 1-2 kez verilmesi uygundur.
  • Papağanlara ilave gıda olarak fındık, ceviz, yer fıstığı veya badem verilebilir ancak aşırıya kaçmamak gerekir.
  • Haftada bir kere haşlanmış bir yumurtanın dörtte biri verilebilir.
  • İyi pişmiş balık veya tavuk etinin ayda bir verilmesi gerekir.
  • Papağanlara tuzsuz ve az yağlı beyaz peynir nadiren verilmelidir.
  • Çok yüksek vitamin alması papağanların ölümüne neden olabilir. Çok düşük vitamin alması da birçok sağlık probleminin nedenidir. Bu yüzden papağanlara verilen gıdaların ne miktarda ve hangi vitaminelere sahip olduğunu bilmek gerekir.
  • Yapay vitamin katkısı, genelde papağanların gereksinim duyduğu miktarda vitamin ve mineral sağlamaz. Vitamin desteği ile eksik olduğu düşünülen vitaminler tamamlansa da diğer taraftan başka bir vitamin aşırı yüklenmiş olabilir.




Pinterest'de Paylaş